Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ростислав Петров: Хакнали са се сами тези, които са правили сайта за преброяването

2
Снимка: Радио Видин

"Мисля, че са се хакнали сами тези, които са правили сайта за преброяването, виждали сме го и преди това". Така Ростислав Петров, председател на Българската асоциация на сертифицираните етични хакери, коментира пред БНР проблемите със сайта на Преброяване 2021.

"Ако е хакерска атака, може да се идентифицира лесно и да се открие извършителят. При такова преброяване би трябвало само български IP да имат достъп до сайта, т.е. трябва да са ограничени външните IP. Така, ако има хакерска атака, тя ще е от България и веднага ще се идентифицира извършителят и органите на реда ще се заемат да го открият".

Петров попита риторично дали през една врата, която е 90 см, могат да минат едновременно 10 човека:

"Трафикът на този сайт върви през една тръба, която е 10 см, условно казано. Когато много хора се опитат да влязат едновременно и надвишат капацитета на тази тръба, по която върви трафикът, се случва точно това - отказ от услуги. Това си е наистина хакерска атака, но не е умишлена".

По думите на Ростислав Петров всички, които се грижат за сигурността на данните и на трафика на сайта, трябва незабавно да се заемат и да започнат подобряване на защитата на информацията, защото може да има атаки към сайта и когато вече са регистрирани много хора, преброили се електронно. 

Интервюто на Диана Дончева с Ростислав Петров в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

НСИ

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия