Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите считат, че ЕС трябва предоставя средства само при спазване върховенството на закона

85 на сто от анкетираните българи заявяват, че ЕС трябва да предоставя средства, само ако страните членки спазват върховенството на закона. Това сочи проучване на "Евробарометър", осъществено във всички страни-членки на Общността между 17 и 15 август.

Приблизителен е общият дял на отговорите на въпроса в останалите държави - 81 на сто. 

60 на сто от сънародниците ни са на мнение, че трябва да има ефективен контрол при отпускането на пари по плана за възстановяване "Следващо поколение ЕС", като същевременно 69 на сто смятат, че той ще помогне на България да преодолее щетите от пандемията. 

62 на сто от българите имат положителна нагласа към ЕС, едва 18 на сто имат негативно отношение към него. 49 на сто обаче, спрямо 41 на сто в Общността като цяло изразяват съмнения, че националното правителство ще изразходва правилно средствата по плана.

Приоритетите, определени като най-важни от българските респонденти, са мерките за борба с бедността и социалното изключване -  47%, подкрепата за икономиката и създаването на нови работни места - 43%, здравеопазването -40%, като действията срещу изменението на климата остават на четвърта позиция с дял от 28%, последвани от мерките за борба с тероризма и организираната престъпност - 26%.

За сравнение повечето граждани на ЕС поставят като основен приоритет борбата с изменението на климата - 43 на сто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна