Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаха Евелин Банев-Брендо в Украйна, България поиска екстрадиция

| обновено на 10.09.21 в 20:43
Евелин Банев
Снимка: БГНЕС

Издирваният Евелин Банев-Брендо е задържан в Украйна.

Официалното съобщение от украинската полиция сочи, че е задържан български гражданин, който има присъди в България и Румъния за наркотрафик.

Той е бил задържан в къща до Киев, където се е укривал с чужди документи.

Арестът на Евелин Банев-Брендо е станал факт на 7 септември, сочат украинските медии, а  в социалните медии специалните части на украинската полиция са разпространили и видеоклип как Евелин Банев-Брендо е  арестуван на паркинг край украинската столица.

Днес в следобедните часове на деня българското МВР също е получило потвърждение за това, че задържаният мъж е Евелин Банев-Брендо, а до момента официалната информация от украинската полиция е била, че става въпрос за 55-годишен българин, който има 6-годишна присъда за наркотрафик в България и присъда от 10 години и половина за същото престъпление в Румъния.

Заедно с Евелин Банев-Брендо са задържани още двама мъже от Молдова и Румъния, които са сочени за негови помагачи. Това съобщи говорителят на Националната полиция в Украйна.

"55-годишен чужд гражданин е задържан. На територията на Украйна е пребивавал с фалшиви документи. Бил е в къща, близо до Киев. В момента върви разследване за намерената в къщата нарколаборатория. Също така прокуратурата в района, в който е задържан мъжа и неговите помощници в Киев, е изготвила и искане до съда за тяхното задържане".

При обиските в къщата, в която се е укривал Евелин Банев-Брендо в покрайнините на Киев, е открита и оранжерия от канабис. Евелин Банев има две присъди - едната е 6-годишна и е в България, за наркотрафик и пране на пари, а другата е от 10 години и половина в Румъния.

ИНТЕРПОЛ издирваше Евелин Банев-Брендо няколко години.

Той ще остане 20 дни в ареста в Украйна, след което българските власти трябва да поискат екстрадирането му.

Задействана е процедура за екстрадирането в България на задържания в Киев Евелин Банев - Брендо.

Софийската градска прокуратура е изпратила предложение до Върховната касационна прокуратура за изготвянето на молба до украинското правосъдно министерство относно екстрадицията у нас на осъдения за пране на пари Евелин Банев, съобщават от Софийската градска прокуратура.

Това е станало след постъпила на 7 септември информация за задържането му в Украйна, уточняват от Софийската градска прокуратура.

Видео от задържането на Евелин Банев можете да видите тук.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна