Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спортист от НСА се опита да спаси две давещи се момичета в Китен

Мая Стоицева
Снимка: личен архив

Вчера в късния следобед на един от плажовете в Китен морето взе поредната си жертва - 15 годишната Рамира от Ихтиман, която  била на почивка с майка си и двете си сестрички.  Десетгодишната Йоана била извадена жива, но не от спасителите, а от професионален плувец от Националната спортна академия. Там с децата си се оказала и Мая Стоицева от Банско, едно от най-ярките лица на протеста „Системата ни убива“, една от майките, които повече от година защитаваха правата на децата с увреждания и се бореха срещу  държавното безхаберие и политическия цинизъм.

На морето Мая Стоицева и цялата група ръководители и доброволци от няколко държави решават да поставят успешния финал на поредната си кауза - летни лагери за деца без семейства, които са настанени в социални институции. Радостта и удовлетворението изчезват за секунди, когато на плажа в Китен става нещо ужасяващо.

Трагедията, разиграла се пред очите им, е поредният горчив  пример за липса на отговорност и специализирани грижи към пострадали и близки, за забавени реакции на институциите. Този случай и разтърсващият разказ от първо лице на Мая извеждат на преден план и безумието през септември - плажовете да не се наблюдават от спасители, защото за стопаните им сезонът, респективно отговорността е приключила. А морето сега е най-опасно въпреки чудесното време за плажуване:

"Ние бяхме 10 минути преди инцидента също в морето с моите деца. Флагът беше жълт, навсякъде се разпространява, че флагът бил червен, но беше жълт. Аз бях на 50 метра от случващото се".

Плувец от Националната спортна академия се опитал да спаси двете давещи се момичета, а не спасители на плажа.

"Момчето беше потресено, защото каза - аз влязох, хванах и двете момичета, но ме блъсна вълна и едното трябваше да го пусна. Той плака целия ден на плажа, че не е успял да спаси едното дете".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени