Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сливен има и едно местно достижение – въжената линия

Снимката е илюстративна

Гордостта на сливналии са „Сините камъни“, чистият въздух на Карандила и чувството за свобода, когато човек се качи в планината. Но - към природното бижу на Сливен има и едно местно достижение – въжената линия, която пресича острите зъбери на Балкана и стига до върха. В далечната 1974 година съоръжението е направено с много труд положен от почти цялото население на града. От градежа му до наши дни се носят какви ли не легенди за лифта – от бялата седалка до пропастта, монтирането на стълбовете, броят на седалките, изгубените джапанки, шапки, ръкавици, а напоследък и телефони.

Сливенският лифт за тези, които го виждат за  първи път изглежда малко стряскащо – все пак това е съоръжение на 47 години, но пък поддържано в превъзходно техническо състояние. Дори нещо повече – предстои цялостна реиновация на съоръженията за няколко милиона лева.

Най-важната част от историята е строежът. Макар да се знае, че всичко е правено на ръка, то едни хеликоптери със стълбове прехвърчат в различните истории.

Не било хеликоптери, а танкове, ама не танкове, а БМП-та, така пише в книгата за строежа

Управителят на лифта е категоричен, че безопасността на всеки един пасажер е гарантирана, стига да не реши да прави нещо на своя глава.  

Има мистерии около лифта. Бялата седалка – естествено тя не е призрачна, която изплува в мъглата, а съвсем реална бяла седалка, за която се носят различни истории, но автентичната е една.  

След като изяснихме мистериите, нашият домакин описа накратко какво може да видят пасажерите, возейки се нагоре-надолу. 

Лифтът има и изненада - фотограф, прикрит на удобно място сред скалите, ви прави снимка за спомен, която ще ви чака на път за дома на долна станция.  

И докато ми разясняват всички изброени по-горе факти и истории, дойдоха и пътниците. Някои от тях се отказаха, а други смело излетяха към висините в компанията на орлите.  

И ако някой ден решите да видите „Сините камъни“ отблизо, то лифтът е най-бързият, най-евтиният, физически ненатоварващ и не на последно място - най-безопасен вариант за туризъм.  

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна