Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

До края на септември продължава кампанията за профилактика на разширени вени

Ако не се лекуват разширените вени може да се стигне до инвалидизация

Снимка: БГНЕС, архив

До края на месец септември ще продължи кампанията за профилактика и лечението на разширени вени.

Според съдовия хирург проф. Марио Станкев това заболяване не бива да се пренебрегва, тъй като крие рискове за здравето на страдащите от този проблем.

Профилактични прегледи за разширени вени се провеждат на няколко места в София и страната. Информация можете да намерите на сайта http://www.venite.bg

„Ранното откриване на заболяването и неговото системно лечение може да доведе до успех в справянето с него. Така че ние атакуваме тези пациенти, които все още нямат признаци на заболяване и нямат видими разширени вени, нямат язви по краката, имат само симптоми като болка, тежест, отток, дискомфорт и които обръщайки се към съдов специалист трябва да започнат своето лечение“, каза за БНР проф. Марио Станкев.

По думите му, ако не се предприемат мерки за лечение на разширените вени може да се стигне до прогресиране на заболяването и сериозна инвалидизация.

Както знаете разширените вени не е заболяване за пренебрегване, тъй като нелекуваните вени водят до промяна на оцветяването на крайника, възпаление на вените така наречените тромбофлебити и също мигриране на тромб, който може да се откъсне, да отиде в белия дроб и да предизвика белодробна емболия, т. е. белодробен инфаркт, който понякога е смъртоносен. Също така прогресирането на заболяването води до появата на язви трудно лечими, деформация на крайника и представете си един млад човек  на 35-40-50 години с деформиран крайник, с венозни язви, какво ще представлява, те тогава са и трудно лечими“, допълни проф. Марио Станкев.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.