Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Афганистан през погледа на афганистанец, който живее от 20 години в България

Джавед Нури
Снимка: Ирина Недева

Афганистан е огромен и отворен въпрос пред световните политици. Какво се случва там през погледа на афганистанец, който живее почти 20 години в България - това е Джавед Нури - афганистанец, който идва едва 16-годишен у нас.

"Зохра" - по името на персийската богиня на музиката - така се нарича оркестърът в Афганистан, в който свирятсамо жени, създаден от вдъхновяващата млада диригентка Неджин през 2015 г. с класически и традиционни инструменти. Като тези, които видяхме изхвърлени и изтърбушени след като талибаните превзеха Кабул преди месец.

Денят, в който музиката умря е само едно от заглавията описващи трансформацията на Афганистан след изтеглянето на американските войски. Всички помнят, че последния път когато ислямистки бойци са на власт там музиката е забранена.

Какво би могло да случи с жени като тези музикантки от Афганистан където новото талибанско правителство вече изтри градските графити с лица на жени активистки и ги замени с ислямистки лозунги и цитати от корана не е трудно да отгатнем. Или като тези, които протестираха  с открити лица по улиците на Кабул въпреки арестите и насилието“, казва Джавед Нури

Джавед и приятелката му бяха сред инициаторите на демонстрациите в няколко поредни съботи в солидарност с обикновените хора и специално с жените в Афганистан.

Афганистан с правителство на талибаните след 20 години надежда за демокрация. Ясен е съставът на новото афганистанско правителство - само мъже. Що са хора са новите управляващи в Афганистан?

„Това са бандити, ние сме пострадали доста от тях. Само аз останах и брат ми, семейството ми е избито…Децата се карат да ходят на джамия, а не да учат. Може да искаш в къщи да молиш, но те не ти дават право, само в джамията. Както и не се разрешава на бременните жени да се посещават от лекари…“

“Джавед решава да умре” беше разстърсващото заглавие в Капитал на Яна Бюрер Тавание през далечната 2007 г. което ме отведе като репортер към Бусманци, където тогава 20 годишният Джавед Нури беше направил опит за самозапалване в опит да освети сериозен проблем. Не му е лесно и до сега.  

„И тук не ни е лесно да живеем, да работим, от 20 години нямам право и на лична карта. Аз не съм бежанец, от 20 години съм тук…не бих посъветвал съгражданите си да дойдат тук“.

Има ли в Афганистан потенциал за съпротива спрямо талибаните и от къде ще дойде тя – от хората на Масуд, муджахидините, или от Ислямска държава, които се активизира?

„Това са опасни групи – не може в името на един човек, да умират много хора…“, казва той.

Какво може да се направи - вътре и отвън? Ще продължите ли демонстрациите в подкрепа на хората в Афганистан, които не са съгласни с властта на талибаните“:

„Няма да спираме, искам цял свят да разбере, че ние не искаме престъпници, а искаме свобода за народа…Ще поканим медиите и с покана към американския посланик, за да кажат защо оставиха нещата в страната така …“

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна