Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силистренци отбелязват празника на своя град – Кръстовден

Снимка: Незабравка Кирова

Силистренци днес отбелязват празника на своя град – Кръстовден.

С Божествена Света литургия от 8.30 ч. в катедралния храм „Св. Св. първоапостоли Петър и Павел“ в Силистра започват днес проявите по случай празника на града – Кръстовден. Ще бъде отслужен водосвет за здраве и благоденствие на всички силистренци. От 11.00 в зала „Версай“ ще се проведе тържественото заседание на Общинския съвет, където ще бъде връчено званието „Почетен гражданин на Силистра 2021 г.“ и отличията „За граждански принос“.

Поет и хирург, посмъртно, са почетните граждани на Силистра за 2021 г.

Имената на поета Валентин Чернев и хирурга д-р Здравко Горанов ще останат навеки в Летописната книга на Силистра. Техните наследници ще получат почетните отличителни плакети и сумата от по 1000 лева.

И втората по значимост награда в община Силистра – „За граждански принос“, тази година е с нови измерения и значимост.

Три личности ще я получат персонално – това са бившият директор на болницата д-р Даниела Костадинова, която пое първите вълни на епидемията, наследникът ѝ д-р Васил Славов и директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Теодора Начева.

Сребърната значка „За граждански принос“ ще получат и всички отделения на Многопрофилната болница за активно лечение, решиха силистренските старейшини.

Празникът е обявен за Ден на отворените врати в Художествената галерия и в Природонаучния музей в резервата „Сребърна“.

Редица събития на открито като концерти, търговско изложение, фестивали, бирен фест и детски атракциони бяха отменени, тъй като няма как присъстващите да бъдат организирани с определени седящи места и участието е неограничено.

По традиция празникът ще завърши с фойерверки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна