Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сдружение проучва каменните мостове в Родопите

| обновено на 16.09.21 в 08:27
Дяволският мост, с. Дядовци
Снимка: https://ahrida.org

Сдружение “Мещра“ ще проведе теренно проучване в Родопите от 27-и до 30-и септември по проект “Историческите каменни мостове в Родопите 9 съвременни методи за представяне и опазване“.

Това ще се случи в Ардино, Кърджали и Смолян, където се намират над 100 запазени каменни моста към днешна дата.

Идеята е да се проучат и да се събере максимално количество информация за състоянието им, която да се използва при бъдещо възстановяване.

За да се случи това са необходими доброволци, които да помагат на екипа от експерти.

с. Дрангово

Арх. Иван Колев, ръководител на проекта, разказва в “Нашият ден“ как ще се използва събраната информация:

“При обследване на Дяволския мост се натъкнахме на много интересна информация. Тези обекти не са много добре проучени, липсва сигурна информация и документи за тяхното изграждане, поддържане и автори.

От това, което съществува като литература, направихме анализ какво липсва и в нашата популярна литература, и изобщо в сферата на опазване.

Специално за каменните мостове в Родопите е много интересен моментът как те са изграждани като една система за преминаване на големите водни бариери в Родопите.

Чуйте арх. Иван Колев в звуковия файл.


Снимки: ahrida.org
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР