Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На дневен ред в ЕП: Санкциите по закона "Магнитски", наложени на Божков, Пеевски и Желязков

| обновено на 16.09.21 в 13:29
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент обсъди на пленарната си сесия днес наложените от Съединените щати санкции по глобалния закон "Магнитски" върху трима български граждани - Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков и свързаните с тях фирми.

Европейската комисия се проваля в битката срещу корупцията в собствения си двор - това основно послание се открои по време на дебатите в Европейския парламент по казуса.

Евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева се обърна към еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон с въпроса:

"В нито един доклад до момента не са констатирани нещата, за които говорят американските власти. Защо? Откъде идва разликата, че във Вашия доклад, госпожо комисар, се говори за напредък, наличие на резултати".

Този конкретен случай трябва да ни събуди, каза председателят на мониторинговата група от "Обнови Европа" Софи ин'т Велд.

"Знаем, че има корупция в много страни членки, Комисията казва това, но добавя, че проблемът е на национално ниво, а Съединените щати налагат санкции", подчерта тя:

„Това показва, че има проблем с начина, по който функционира ЕС, а аз смятам, че и за това как действа Европейската комисия. Според мен,  тя е немарлива, бавна, с отпуснати ръце, като работи най-вече на междуправителствено ниво. И тя трябва да реши на кого служи - на гражданите или на правителствата“.

Софи ин'т Велд съобщи, че представители на монигоринговата група ще идват в България следващата седмица. На което евродепутатът от Партията на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки отговори:

"За да научите за корупцията в България, няма нужда да идвате до България. Това, което трябва да направите, е да попитате в собствената си група. Попитайте например какво означава израза: "Разпределям порциите" и научете кой го е казал, госпожо Ин'т Велд".

Евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк определи американските санкции срещу Делян Пеевски като "абсолютно неоснователни" и допълни, че партньорите са "дълбоко подведени от кръга "Капитал" начело с олигарха Иво Прокопиев.

Той припомни, че негови представители са участвали в управлението на Борисов:

"В първото негово правителство имаше шест министри, които бяха посочени от този кръг. Господин Пеевски не им харесва, защото с трите медии години наред ги разобличава. И ние ще продължаваме да го правим".

На 2 юни министерството на финансите на Съединените щати наложи санкции срещу бизнесмена Васил Божков, бившия депутат и медиен магнат Делян Пеевски и Илко Желязков – зам.-ръководител на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, както и на 64 компании, свързани с тримата.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна