Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Финансист №1 в новия служебен кабинет - Валери Белчев

Засега новият финансов министър не планира дългова емисия на външните пазари

| обновено на 16.09.21 в 13:14
Валери Белчев
Снимка: БГНЕС

Валери Белчев е новият служебен министър на финансите. Макар и да не е широко известен сред обществото, той е разпознаваем сред професионалната общност, показа справка на БНР.

Магистърската му теза е от Харвардския университет, а у нас е познат като управител на Фонда на фондовете в продължение на няколко години.

Професионалната кариера на Валери Белчев минава през Българската банка за развитие, както и дори през парламента като нещатен сътрудник на Комисията за икономическа политика.

Информация за досегашния му опит можем да намерим в публикациите на Фонд мениджър на финансови инструменти – или по-известен като Фонд на фондовете, който Белчев управлява от 2015 до 2018 година.

Фондът бе създаден именно през 2015-та година като инструмент за управление на европейските ресурси по време на кабинета „Борисов 2“, когато финансов министър е Владислав Горанов.

Образованието си Белчев получава в УНСС, след което има магистратури в Париж и Харвард. Според биографията му, освен английски и френски, владее свободно руски и италиански език.

Белчев влиза в Министерството на финансите, след като бюджетът бе актуализиран.

Върху него и избрания от него екип обаче най-вероятно ще падне отговорността за съставянето на бюджета за догодина, който да бъде предложен, ако няма сформирано редовно правителство след изборите на 14 ноември.

Също така, докато той е в министерството, трябва да се работи по промените в данъчните закони, които традиционно се променят преди параметрите на бюджета.

Не е изключено, ако страната ни излезе на външните дългови пазари тази година, това да се случи именно в мандата на Белчев. 

След като новоназначеното служебно правителство положи клетва, във финансовото министерство Асен Василев предаде поста на Валери Белчев.

На въпрос на БНР Белчев отговори, че със сигурност екипът му ще подготви бюджет за догодина. След това уточни, че засега не планира емисия дълг на външните пазари, но може да промени мнението си, когато види окончателните разчети:

"Засега нямаме такива планове и разговори. Впоследствие ще мога да потвърдя, след като си направя сметката", посочи той.

С много висока оценка за работата на Асен Василев новият финансов министър пое поста:

"Чувствам се все едно гоня един много бърз влак и трябва да се кача в движение", каза Валери Белчев. 

В този "бързо движещ се влак" трябва да подготви бюджета за догодина и да изпълни настоящия, което най-вероятно означава поемане на нов дълг.

Снимка: БГНЕС

През март 2022-ра година страната ни има голям падеж по вече съществуващо задължение.

На въпрос на БНР за визията му за бюджета тази и следващата година, когато предстои падеж над един милиард евро на вече поети задължения, Белчев отговори, че ще се запознае подробно с разчетите и тогава ще излезе с окончателна позиция.

Той не даде конкретни отговори с аргумента, че още не е видял числата в детайли, а предшественикът му уточни, че ако догодина няма нов бюджет до март, когато има голям падеж, може да бъде нарушено настоящото ограничение за нов дълг.

Ще работи ли Министерството на финансите за приемане на еврото през 2024 година:

"За краткото време, в което ние ще сме тук, ще направим всичко възможно да подготвим терена за улеснение на бъдещите действия, но това ще бъде по-скоро работа на едно постоянно правителство", обясни новият служебен министър на финансите. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.