Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Паркът „Врана“ в София се превръща в мащабна светлинна арт инсталация

Технологиите ще преобразят наситеното с исторически събития място

Преобразеният със светлина парк "Врана"
Снимка: Urban Creatures

От 16 до 18 септември паркът „Врана“ в София се превръща в мащабна светлинна арт инсталация.

За единадесетото издание на проекта за градско изкуство Urban Creatures, който е част от Календара на културните събития на Столичната община, ще бъде създадена мащабна светлинна инсталация, която слива в едно светлина, музика, природа и технология.


Само 3 вечери, от 20:30 до 24:00 часа, на площ от 100 000 кв. м. жителите и гостите на София ще могат да се потопят в реалност като никоя друга.


Паркът „Врана“ е значителна творба на пейзажното парково изкуство, създаден в България през първата половина на XX век. По своите художествени качества той не отстъпва на известните пейзажни паркове, създадени в Европа през XIX век. Представлявал е съставна част на имение с площ 140 хектара, принадлежащо на българските царе Фердинанд I и Борис III.

"Тези 120 години усилия на хората вътре да създадат това бижу - те имат толкова силно въздействие и за нас остана съвсем малко да добавим, за да засилим ефекта. Много сме щастливи, че всички хора от парка ни съдействат и всички институции – най-вече царското семейство", каза за БНР Ясен Гешев.

По думите му технологиите са като великата притча за ножа и хляба.


„Те са инструмент, ние трябва да изберем как да го използваме. Много малко хора си дават сметка, че държат цялото знание на света“, допълни в предаването "Преди всички" Гешев.

Към изграждането на парка „Врана“ се пристъпва през 1900 г., 22 години след освобождението на България от турско иго. Неговото създаване се осъществява в обстановка, когато отечественото градинско-парково изкуство е било в самото начало на своето развитие.

В своето начало по това време са били и политическият, икономическият и културният живот на младата Българска държава. Изграждането на парка обхваща не само голям период от време (43 години), но е свързано през първия етап от създаването му (1900-1909 г.) с големи трудности.


Билети за събитието се купуват само онлайн. Повече информация можете да намерите на сайта https://urbancreatures.bg/sofialights/.

До парка „Врана“ можете да стигнете с автомобил и автобус № 505, който тръгва от "Орлов мост“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: Urban Creatures


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.