Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Приоритетите на кабинета - избори, енергетика, проблемите в строителния бранш

Служебният премиер каза, че предстоят тежки месеци, които изискват пълна мобилизация

| обновено на 16.09.21 в 18:38
Стефан Янев
Снимка: БГНЕС

Само два часа, след като положи клетва и встъпи в длъжност, новото служебно правителство проведе първото си заседание.

Премиерът Стефан Янев поясни, че заради малките промени в този състав на кабинета не е направена традиционната церемония за приемственост. Служебните министри получиха и копие на Конституцията.

Янев отново очерта приоритетите пред състава на Министерския съвет.

Подготовката на вота на 14 ноември и гаранции за вот по правилата е първият приоритет.

"Електоралният процес е фундамент на либерално-демократичната политическа система и в този смисъл ключовата ни задача е да гарантираме, че той ще бъде честен, прозрачен и в крайна сметка легитимен. До избирането на ново правителство служебният кабинет ще има за цел  да продължи да бъде фактор за стабилност и устойчивост по отношение на политическия процес, на обществените отношения, на социалните и икономическите процеси".

Янев открои текущите наследени проблеми за решаване:

"Такъв е казусът с неизплатените средства на строителния бранш, но не само. Той е един от многото проблеми, които имам усещането, че  са заложени целенасочено с идеята да влязат на преден план точно в определен момент - по време на управлението на служебен кабинет. Подобна е и ситуацията в енергетиката, където имаме системен проблем и там е необходимо цялостно преосмисляне на концепцията за развитието на тази сфера, както и да се направят фундаментални структурни промени".

Служебният премиер каза, че предстоят тежки месеци, които изискват пълна мобилизация.

Инфлацията вече очевидно излиза от прогнозните данни до края на годината и е възможно повишаването ѝ да продължи, обезпокоителни са и цените на електрическата енергия, каза по-късно служебният премиер Стефан Янев пред бТВ. Без енергетика сме обречени на неефективна икономика. Трябва ни стратегия, чрез която след 5 или 10 г. да постигнем резултати и да имаме евтина енергия, отбеляза Янев. КЕВР има лимити, не може да държи цените в подходящ тренд, така че да не влиза сериозно в джоба на българина, а бизнесът в същото време е на нерегулиран пазар.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.