Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Да докоснеш хоризонта“ – изложба на Георги Донов

Снимка: sbhart.com

Галерията на Съюза на българските художници на „Шипка“ 6 представя юбилейната изложба на един от най-нестандартните български скулптори Георги Донов (60 години от рождението му).

Включени са творби от различни периоди на неговото творчество от ранни студентски години до последни негови произведения, обединени от заглавието „Скулптура и рисунки“. Ученик на проф. Любомир Прахов, той е един от първите автори у нас, които въвеждат концептуалното мислене като подход към творбите си, творби донесли му признание не само на българската, но и международната художествена сцена.


Те съчетават поетични чувства, ирония и социален патос, смело се наместват и в градската среда, провокират с идеите си и нестандартни форми и материали, като работата му „Почит към Джон Атанасов“ или „Краката-корони“. Работи в бронз, гипс, червена глина, восък, камък – винаги свързани мисловно с идеята която изразява. „Атака на изображенията“, „Да докоснеш хоризонта“, са други негови произведения и интересни прояви в изложбените ни зали. Сега на „Шипка“ 6 показва и четирите керамични портретни глави на Платон, Аристотел, Данте и Магелан.


Малко преди откриването на юбилейната му изложба, Георги Донов разказа за жалоните и най-важните подходи във всяка от творбите му.

Изложбата може да бъде видяна до 29 септември

Снимки: Съюз на българските художници
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна