Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проф. Марияна Мурджева: Антиваксърски коментари пречат за ваксинирането

Снимка: Георги Цветков

От отчета на Здравното министерство за свършената работа до момента, стана ясно, че сме на последно място по ваксинация и сред първите по смъртност от Covid. Същевременно учебната година започна присъствено, със сравнително нисък процент ваксинирани учители. Започна и академичната година в Медицинския университет в Пловдив. Висшето учебно заведение беше първото у нас, което изиска от студентите, които посещават практически занятия в болници, да бъдат ваксинирани, преболедували или да доказват, че са здрави с тестове.

Високата смъртност от Covid показва, че най-често жертвите на заразата страдат от диабет или сърдечно-съдови заболявания, което до голяма степен се дължи на лоша профилактика, за БНР ректорът на пловдивския Медицински университет проф. Марияна Мурджева.

Една от причините за недоверието и тяхното прилагане е породено от антиваксърски коментари, включително за съжаление и на медици,  които са на държавна работа. Медици, които много неаргументирано и сляпо хвърлят факти в кавички, информация, които намирайки добра почва у нас не са свързани с научни публикации. Сайтове, фейсбук профили също изобилстват със споделени фалшиви новини. Едва  20% от населението е  имунизирано“.

Тя припомни, че в Малта, Ирландия,  Исландия,  Дания, Португалия над 80% от населението е  ваксинирано.

Вчера официално беше открита учебната година в Медицинския университет в Пловдив. Тя ще бъде присъствена, с известни изключения.

Медицинският университет в Пловдив беше първият у нас, който поиска студентите, които посещават практически занятия, да бъдат ваксинирани, преболедували или да се тестват регулярно.

Вътрешно проучване в университета, показва че до май месец 74% от преподавателите са били ваксинирани или преболедували.

Медицинският университет в Плевен също е въвел изискване за сертификати за ваксинация, преболедуване или тестване към студентите си. Практиката е приложена и в други медицински университети в Европа и не само, коментира проф. Мурджева, която първоначално беше остро критикувана за решението си.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.