Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мартенски музикални дни" през септември - празници в пандемична обстановка

Емил Табаков и Светлин Русев на сцената в Русе

Труден път изминаха организаторите на "Мартенски музикални дни" в Русе - още през пролетта на 2020 г. бяха подготвили специално издание в чест на 60-годишнината на фестивала, но заради пандемията от Ковид-19 трябваше да го отложат за есента, после за тази пролет и ето сега Ива Чавдарова и нейният сплотен екип тръпнат в очакване и надежда музикалните празници все пак да се осъществят.

Началото е на 17 септември, а концерти и съпътстващи събития в Русе ще има до 3 октомври. Наред с познатите имена от европейската сцена, ще има премиери, дебюти и жанрово разнообразни срещи с музиката на български и чужди автори.

Артистичният директор Ива Чавдарова разказа интригуващи подробности за програмата на "Мартенски музикални дни" в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в първия звуков файл.

В интервю диригентът и композитор Емил Табаков говори за своите емоционални и творчески връзки с русенския фестивал, в историята на който името му е вписано от десетилетия - още като ученик Табаков е участвал като контрабасист в много концерти. Особено силна е връзката му и с Фестивалния оркестър, съставен от възпитаници на Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" - носител на приза "Музикален проект на годината" в анкетата на предаването "Алегро виваче" - "Музикант на годината 2015". Именно той и неговия солист Светлин Русев са вдъхновителите за създаването на Концерт за цигулка и оркестър, който маестро Табаков им посвещава и който ще има световна премиера в последната вечер на 60-ия фестивал.

Чуйте повече във втория звуков файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!