Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 дни преди изборите в Германия картината е неясна

Кандитатът на социалдемократите за канцлер на Германия Олаф Шолц засега води в допитванията
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германските социалдемократи продължават да са първи в проучванията на общественото мнение само седмица и половина преди изборите в Германия. През последните дни обаче консерваторите от Християн-демократическия съюз спряха тенденцията си на спад и започнаха да връщат част от избирателите си. Очертава се напрегнато съревнование между двете най-големи партии в Германия до самите избори на 26 септември.

Според последните проучвания ГСДП би взела 25% от гласовете, ако изборите бяха днес. Миналата седмица одобрението за партията бе с процент по-високо – 26. ХДС пък успя да прибави 1% избиратели и от 19% стигна до 20% одобрение. Зелената партия остава стабилно трета с 15 н асто от гласовете.

Но 40% от избирателите съобщават също така, че все още не са решили за кого ще гласуват и ще изчакат до последния момент. Със сигурност обаче в бъдещия парламент ще влязат още „Алтернатива за Германия“, която има 11% поддръжници, либералната СвДП с 10% и Левицата с 8%.

Тез иизбори са много важни за Германия, защото ще начертаят пътя, по който тя ще върви през следващите 50 години, коментира президентът на Германския институт за икономика Марсел Фрачер.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна