Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Галев: ТЕЦ-овете ще бъдат затворени

Ще се повишат цените на парното

Тодор Галев
Снимка: личен архив

Служебният премиер Стефан Янев каза, че енергетиката остава приоритетен сектор за правителството. Според него там има проблеми и е необходимо преосмисляне на концепцията за тази сфера.

"Досегашното служебно правителство имаше някои безспорни успехи,  имаше и залитане в чисто политически пиар. Например заиграването със съдбата на маришкия басейн, което е ясно, че централите ще бъдат затворени и всякакви спекулации за това, че ще бъде отложено, че е възможно след 2025 година те да съществуват при сегашните условия е чисто политическа игра", каза за БНР социологът Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията.

Той подчерта, че цените на произвежданата електроенергия от въглищните централи ще се повишат толкова много, че те сами трябва да се изключат.

"Същевременно в момента има няколко плана, които изглеждат малко нереалистични. Европейската комисия категорично няма да даде разрешение и това се знае неофициално за строеж на парогазова централа без да бъде затворена същата мощност.  Ако парогазовата централа е разчетена за един GW (гигават), трябва да затворим един GW от въглищните централи".

Повишаването на цените на тока и природния газ ще доведе и до поскъпване на парното отопление, коментира Тодор Галев:

"Да не забравяме, че КЕВР взимаше решенията си в предизборна обстановка, в каквато ще трябва да вземе и решенията си и за октомври месец. Отново ще има едно изкуствено задържане на цените, но неминуемо ще се случи това увеличение заради високите цени на газа“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна