Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Иван Демерджиев: Няма да се случи нищо драматично със защитените свидетели

Иван Демерджиев

„В преходния период от три месеца на преминаване на Бюрото за защита от Главния прокурор към Министерството на правосъдието няма да се случи нищо драматично със защитените свидетели“, каза пред БНР заместник- правосъдният министър  Иван Демерджиев.

„Те продължават да се пазят от Бюрото, което е все още към Главния прокурор. Когато Бюрото премине към МП, което ще стане поетапно,  МП ще поеме пълната отговорност по тяхната отговорност. А Прокуратурата ще носи отговорност за тях до момента, в който се извършават действията по преминаването им към правосъдното министерство.

Тяхната физическа защита ще бъде изпълнява постоянно през целия период.  Иначе предстои в преходния период техническа работа по преместването и сформирането на новата структура. Извън това предстои изменение в Правилника за дейността на Бюрото, то трябва се приеме в двумесечен срок от Министерския съвет", поясни още Демерджиев.

"Всички тези опасения и опит да се драматизира ситуацията, според мен са неоснователни. Обратно - мисля, че Бюрото се връща там където е генезисът му. МП в момента чрез Главна дирекция „Охрана“ охранява съдиите в съдебната система“, подчерта в "Преди всички" Демерджиев.

Гешев за Бюрото за защита: Ще се поставят в риск защитени свидетели

„А за мен този, който полага крайният акт и налага наказанието е най-застрашен. От тях / съдиите - бел.ред./ нямаме оплаквания от охраната. Опитът, който има Главна дирекция „Охрана“ е много по-голям от този на Бюрото за защита на свидетели, то наскоро премина под ръководството на Главния прокурор. Така че, ние ще охраняваме и прокурори и следователи.

А Бюрото по защита ще бъде самостоятелна структура в министерството, ще се занимава единствено със свидетелите. Ние имаме много добре подготвени служители за охрана. Ние кадрово сме много по-добре обезпечени от Бюрото за защита. Така че, ще преминат неговите служители и материалната база към Министерство на правосъдието ", посочи още Иван Демерджиев.

"Право е на Главният прокурор да сезира за това Конституционния съд за текстовете за Бюрото и да води съдебни дела за сградите...но това са държавни сгради...не на прокуратурата", каза още заместник - правосъдният министър.

По думите му средствата за Бюрото ще бъдат отново същите, но ще дойдат от Министерство на правосъдието.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.