Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На празника на София дар за паметта е книгата "Спомнена София“

Книгата на Тони Николов съдържа много документи

Тони Николов
Снимка: Борислава Борисова

На празника на София 17 септември ще бъде премиерата на новата книга на Тони Николов "Спомнена София" в Дома музей "Борис Христов" на улица "Цар Самуил. Митко Новков, директор на програма „Христо Ботев“ на БНР и писателката Теодора Димова ще представят книгата.

"Те са колективни спомени на един град и когато трябваше да напиша някакви въвеждащи думи си дадох сметка, че софийските улици са реки от история“, каза за БНР Тони Николов, главен редактор на портал „Култура“ и списание „Култура“.

Той съобщи, че според публикации в стари вестници през 20-те и 30-те години на XX век в Боянската река златотърсачи са вадили злато.

„И то се издържат цели семейства. Срещнах потомци и те ми казаха  - да, ние се хранехме с вадене на златини. За една смяна около половин килограм злато са изкарвали“, допълни в предаването „Преди всички“ Николов.

В книгата са поместени доста документи и истории. Не е случайно, че книгата  излиза точно в деня на София – Вяра, Надежда, Любов.

„Един малък дар към меморията, към паметта на софиянци. Истории, които може би за мнозина ще бъдат изненада и не са подозирани, макар че съм взел и някои други истории, но съм намерил и допълнителни документи. Много документи има в тази книга. Имаме художествена фикция донякъде, но всичко де опира на документи“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна