Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Испания е на челните места по брой повтарящи класовете ученици и незавършили средно образование

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испания е една от малкото развити страни, в които по време на пандемията училищата са били затворени за най-кратко време, става ясно от последния доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Между 1-ви януари 2020 година и 20 май тази година децата не са посещавали учебните часове за около 45 дни в Испания срещу 101 дни в останалите държави, разказва кореспондентът ни Маргарита Ралчева.

Испания е една от малкото държави, наели 30 000 учители допълнително в годината на пандемия, за да протичат нормално учебните часове и в същото време да има достатъчно пространство между децата. Като положителен е посочен и фактът, че в плана на правителството е даден приоритет на учителите при ваксинирането. Отпуснати са и целеви помощи на учениците, чийто семейства имат финансови трудности, за да могат да продължат да ходят на училище.

Въпреки всичко това обаче страната е на едно от първите места по брой повтарящи класовете ученици и по брой напуснали училище преди да завършат средното си образование. Това са повече момчета отколкото момичета, като в групата между 25 и 34 години 28,3 % не са завършили средно образование, което е два пъти повече от развитите страни( 14,8 %).

Младежката безработица е почти 28 на 100 при средна за останалите държави от 15%.

Авторите на доклада отбелязват, че хората с ниско образование не само имат проблеми при намирането на работа, но и заплатите им са наполовина от средната за страната.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.