Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата проверява твърденията за нападение на мобилен пункт за ваксинация във Варна

Районната прокуратура във Варна се е самосезирала след публикации в медиите относно случая на възпрепятстване на работата на мобилния ваксинационен пункт в града, разположен на входа на Морската градина.

Проверката е образувана незабавно и има за цел да констатира има ли данни за извършено престъпление. Установяват се свидетели и очевидци на случилото се вчера, проверяват се и камерите, разположени в близост. Работата по случая се ръководи от прокурор от Районната прокуратура.

За случая се разбра от съобщение на министерството на здравеопазването, в което се иска прокуратурата да разследва нападението.

Вчера три жени и един мъж атакуваха словесно медицинския екип в изнесения ваксинационен пункт на входа на Морската градина във Варна, вследствие на което ваксинацията беше прекратена, уточни на брифинг днес д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ.

Д-р Михайлова каза, че четиримата са се отнесли грубо с медицинския екип.

„Определена група хора са искали да се имунизират, след което са влезли в словесен, по-агресивен контакт с персонала с въпроси от типа: „Имате ли разрешение за ваксината?“, „Какво е това?“, „Има ли разрешение да имунизирате, да бъде тук пункта?“, и не след дълго е преустановена имунизацията. Насила никой не е имунизиран. Осъждам тяхното поведение, защото те са възпрепятствали хората, които желаят да бъдат имунизирани, да могат да го направят“.

Четиримата, предизвикали конфликта, също са подали жалба в полицията, тъй като са искали отговор дали ваксините са разрешени за прилагане у нас.

Три жени и един мъж, който дошъл от София и по предварителна информация бил адвокат, отишли вчера но мобилния пункт и казали, че искат да се ваксинират, но преди това искат да видят разрешителното за ваксините, които се поставят.

Било им е обяснено, че  ваксините са разрешени за употреба в България, но въпреки това те са настоявали да получат конкретното разрешително. Тогава хората звъннали на 112, дошла полиция и след кратък разговор лекарят, който е бил част от екипа на ДКЦ "Света Екатерина", и медицинските сестри напуснали мястото.

Линейката е позиционирана на входа на морската градина и днес продължава да е там.

Доктор Михайлова уточни, че всяка събота и неделя от 11 до 18 часа всеки, който желае доброволно, а не насилствено, може да се ваксинира.

Сред хората, които са били на мястото на пререканието, била и Маргарита Атанасова, която бе много активна по време на протестите. На другите се изяснява самоличността.

Доктор Михайлова подчерта, че за използваните на мобилния пункт ваксини има разрешение от Европейската агенция по лекарствата, което е валидно за всички страни членки на ЕС, то е обществено достъпно и може да се види на сайта.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени