Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клубът на четящите хора е отворен

Снимка: facebook/thebookclubsofia

Ако сте сред книгоманите и не минава ден без да отворите книга, сигурно членувате или знаете за общността The Book Club Sofia. Нейни инициатори и двигатели са Вероника Стефанова и Даниела Марчева.

Младите дами основават литературния клуб през 2018 г..

Днес The Book Club Sofia е постоянно развиваща се общност от четящи хора, споделящи общи страсти и идеи. Целта му е да събере на едно място будни, смели и мислещи хора, които градят своето собствено бъдеще, хора с ценности, морал и идеали.

„Книгите обединяват хората, а четенето носи само положителни емоции“, обясни пред Радио София Вероника Стефанова. Тя е от Видин, по професия е генетик и в момента работи в компания, занимаваща се с персонализирана медицина, но любовта към литературата и всичко книжно я съпътства още от дете.

Обича да експериментира с различни книжни жанрове и не съди книгите по корицата. Книгите са тези, които запълват не само рафтовете, нощното шкафче и чантата ѝ, но са неизбежна част от нея и всекидневието ѝ.

Двете дами организират редовни срещи на четящи хора, в които се обсъждат прочетени книги, провеждат се интересни дискусии, дават се идеи и информация за нови автори и заглавия.

„На срещата тази вечер ще обсъждаме изданието на август - „И розата сама да е“ от Мюриел Барбери – една книга за преобразяването. Ще обявим и книгата за септември“, допълни Даниела Марчева. Тя е от Ямбол. По професия е финансист и обича изкуството във всичките му форми.

Дамите канят и нечетящи в клуба, защото знаят от опит един оживен разговор около дадено заглавие води до нови читатели.

Чуйте разговора на Лили Големинова с Вероника Стефанова и Даниела Марчева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна