Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На почивка в Турция, въпреки коронавируса

Снимка: Ани Петрова

На почивка в Турция, въпреки коронавируса. Как южната ни съседка посрещна второто си Ковид-лято, с какво привлича туристите по Егейското и Средиземноморското крайбрежие, има ли много атракции или повече са забраните и здравните изисквания, спазват ли се те? И всъщност почивка ли е морето в Турция или притеснение?
Не бих казала, че има нещо по-различно от тук, в България, разказва Галина Стефанова, която се завърна от лятна ваканция в южната ни съседка преди дни: 
"Въпреки препоръката на здравните ни власти, ние все пак решихме да не отменяме предварително резервираната си почивка на Айвалък. Ние със съпруга ми и приятелите ни сме ваксинирани, а децата ни, които не са, си направиха тестове преди пътуването. На границата не чакахме дълго, въпреки че това беше точно в началото на месеца, когато трафикът беше доста сериозен - може би за около 40 минути преминахме. Малко преди паспортната и митническата проверка премина и проверката за ковид мерките.
В крайпътните заведения в Турция, където спряхме, противоепидемичните мерки не бяха най-стриктните, въпреки потока от хора. 
Там, където бяхме със семейството ми, беше пълно с туристи. Освен много българи, забелязах и много сърби. И турци, разбира се. Сърбите и турците бяха на самостоятелно, семейно организирана почивка, а не както българските летовници - с автобуси.
Новото тази година е, че маските присъстват навсякъде като изискване. Навсякъде, където влизаш в затворено помещение, се изисква да си с маска. На много места на входа ни поискаха да представим сертификат за ваксинация срещу Ковид или отрицателен ПСР или антигенен тест. Но ми направи впечатление, че когато е семейство, е достатъчно само един от членовете да покаже документ и всички са допускани в мола, например. Навсякъде има служители, които явно стриктно следят кой не е поставил маската си изцяло, според изискванията - и над носа, защото непрекъснато сноват и правят забележка на нарушителите. В хранителните магазини няма никаква разлика от тук, при нас. В заведенията по същия начин - много от клиентите дори влизат без маска, а не да я свалят едва, когато седнат на масата си. Но пък персонала, за разлика от заведения тук, при нас, навсякъде е с маски.
Това, което ми направи впечатление и всъщност леко озадачи - ние бяхме на олинклузив обслужване. Бях чела, а и приятели, които летуваха на нашето Черноморие ми бяха разхазали, че летовниците нямат пряк достъп до храната. Очаквах, че и там ще е така, но не - напротив даже - всеки имаше достъп до всичко. С тази разлика, че при влизане в ресторанта, служител ти подава ръкавица, която да ползваш, когато си сервираш."

Повече може да чуете в разговора на Станислава Георгиева с Галина Стефанова в прикачения звуков файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна