Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Владимир Наков: Акцентът на кампаниите трябва да бъде върху спазването на правилата, а не толкова върху наказанията

Информационна кампания в Силистра за Деня за безопасност на пътя

| обновено на 21.09.21 в 11:35
Снимка: БГНЕС

Осмокласници от силистренско училище раздаваха на деца и родители листовки със съвети за правилно поведение на пътя. Инициативата е в рамките на кампанията Дни на безопасността на Европейска мрежа на службите на пътна полиция – ROADPOL.

Статистиката сочи, че от началото на годината в Силистренско са били регистрирани 13 пътнотранспортни произшествия с участието на 15 деца. Няма загинали, 5 деца са леко ранени.

Затова и доброволци от VIII а клас при СУ „Никола Вапцаров“ с класен ръководител Грета Йорданова се включиха в кампанията с изработка и разпространение на информационно-образователни материали:

"Лесно е да спасиш живот, просто спазвай правилата";

"Шофьорите да се оглеждат добре в зоната на училището и също така да спират на пешеходните пътеки, да пазят децата по улиците";

"Хората винаги трябва да са внимателни - и шофьори, и пешеходци".

От полицията съобщават, че е засилен полицейският контрол в районите на училищата, особено в края и началото на учебния ден.

Направени са и проверки в сградите на учебните заведения и оглед на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление и предпазните огради в районите около тях.

По график и през тази учебна година ще продължи изнасянето на беседи по пътна безопасност от полицейски служители.

Националният център по обществено здраве и анализи се присъединява към кампанията Дни на безопасността на пътя (ROADPOL SAFETY DAYS) в периода 16-22 септември 2021 г., когато се провежда традиционно Европейската седмица на мобилността.

НЦОЗА

"Акцентът на кампаниите трябва да бъде преди всичко върху спазването на правилата, а не върху глобите и наказанията, като акцент трябва да бъде и за опасността от употребата на алкохол от шофьорите",  каза пред БНР д-р Владимир Наков, началник - отдел "Психчно здраве" в Националния център по обществено здраве и анализи.

"На децата трябва да се обеснява, че алкохолът е основната причина за катастрофите. Родителите също трябва в къщи да бъдат пример за децата си. Трябва да се засили контролът при продажбата на спиртни напитки. В държавите, към които се стремим, когато пешеходец само доближи пешеходна пътека, автомобилите спират, а не както е у нас.

Необходимо е да има стратегия за спазването на тези правила на пътя, за употребата на алкохол преди шофирането, да се пояснят вредите, които нанася дори съвсем малко количество алкохол", поясни д-р Наков.

В рамките на Дните на безопасността на пътя експерти от НЦОЗА ще раздадат на родителите в столични училища дипляната „Училище за родители. Да знаем как да опазим живота и здравето на децата“.

В България 21 септември е обявен за Ден без загинали на пътя, а тази година мотото е „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“.

Организаторите на инициативата от ROADPOL и всички подкрепящи я партньори се обединяват около позицията, че отговорността за жертвите на пътя е на всички и всеки трябва да прояви внимание, за да защити себе си и другите от инциденти и злополуки. Всеки може да се включи със свои активности и събития на интернет страницата на проекта https://www.roadpolsafetydays.eu. и по този начин да се присъедини към инициативата за по-добра безопасност на пътя.


Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.