Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Хроматични вариации“ – живописни опуси на Любен Генов

Любен Генов
Снимка: Ани Петрова

Галерия „Арте“ представя от днес новата самостоятелна изложба на художника Любен Генов, един от най-интересните, с оригинален творчески облик съвременен артист. Изложбата се нарича „Хроматични вариации“ и включва цикъл голямо-форматни платна и серия малки, изящни картини, като контрапункт на основните произведения. От заглавията на творбите ясно се вижда връзката музика, звук, в които експеримента с колоритното платно, превърнало се в негова творческа емблема. Това са „Фюжън“, „Акустично пространство“, „Вариации“, „Утринни вариации“, „Малки есенни импровизации“, „Соната Люмиер“ и др.Ето какво казва за живописта на Любен Генов проф.Станислав Памукчиев: „Крайно абстрахирани тези живописни опуси са израз и споделяне в пространства с деликатна вибрация, тих звук, който излъчва самостоятелна емоционална и духовна активност“.

Ето как самият Любен Генов говори за посоките и експериментите си в това цветообразуване и връзка с музиката и природата в своите картини.Експозицията може да бъде видяна до 1 октомври.

Снимки: Ани Петрова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени