Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Честваме 113 г. от обявяването на Независимостта на България

По традиция център на тържествата е Велико Търново, където на 22 септември 1908 година е обявен край на васалитета на България от Османската империя

| обновено на 22.09.21 в 13:43
Снимка: БГНЕС

Днес отбелязваме 113 години от обявяването на Независимостта на България. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в църквата „Свети 40 мъченици“, а след това е обявена и в крепостта "Царевец".

Велико Търново днес е център на тържествата за годишнината. В честванията в старопрестолния град участват президентът Румен Радев и премиерът Стефан Янев.

Празникът започна с отслужването на литургия от великотърновския митрополит Григорий в Иван-Асеновия храм „Св. 40 мъченици“.

Снимка: Здравка Маслянкова

Владиката донесе частица от мощите на Св. Иван Рилски. „Обявяването на независимостта е огромен празник за народа, възпитаващ и задължаващ“, заяви митрополит Григорий: 

„Ако не го чувстваме като огромен, тогава нямаме отговорност, а възпитанието трябва да продължава, докато всеки живее и да го предаде на близките си. Задължаващ е също - огромна отговорност“.

Заради противоепидемичните мерки в историческата църква дойдоха малцина граждани: 

„Независимостта на България е политическият акт, който българите отвоюват сами, без помощта и против великите сили“. 

„Това е един хубав български празник, който трябва да се почита и да се уважава и да си спомняме миналото. Историята народът като не я знае, не я почита, не я разбира, няма бъдеще“, споделиха великотърновци.

Актьори от Великотърновския театър прочетоха текста на манифеста. 

Честванията в старопрестолния град продължиха в крепостта „Царевец“, откъдето от 10:30 часа Българското национално радио пряко предаде военния ритуал по издигане на националното знаме на България. 

Във Велико Търново президентът Румен Радев поздрави всички българи по повод днешния празник.

От нашата единна воля и задружни усилия зависи да опазваме независимостта и свободата на родината, каза  в словото си държавният глава. 

Заради противоепидемичните мерки е отменена вечерната заря-проверка.

Честванията във Велико Търново ще завършат вечерта с излъчване на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина“ и с илюминации на паметника на Асеневци.

Историческа възстановка на обявяването на независимостта на България във Велико Търново; Снимка: Здравка Маслянкова

За значимостта на празника историкът проф. Милко Палангурски заяви пред БНР:

„Празник на съзряването, защото както нациите, така и държавите, имат нужда от израстване и намиране на своето място в политическия, културния и обществен живот на света“. 

На 22 септември България отбелязва Деня на независимостта. Тя е провъзгласена на този ден през 1908 г. от цар Фердинанд I и правителството на Александър Малинов в старопрестолната столица Велико Търново.Първият кабинет на Александър Малинов /1908-1910/. На снимката са: Андрей Ляпчев, ген. Данаил Николаев, Никола Мушанов, Александър Малинов, Тодор Кръстев, ген. Стефан Паприков, Иван Салабашев, Михаил Такев. БГНЕС

В Бургас тържествата започнаха с ритуал по издигане на флаговете на  България, Европейския съюз и на Община Бургас и полагане на  венци и цветя на паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк в памет на загиналите за защита на българската независимост.

С тържествен ритуал на площад „Независимост“ във Варна беше издигнато националното знаме под звуците на националния химн, в изпълнение на представителния духов оркестър на Военноморските сили.

„Това наистина е един празник велик за България, защото както тогавашният министър-председател казва: „Оттук нататък ние ще водим политика не каква да е, а българска“. Нещо, което е извоювано с много мъдрост, с много умение от тогавашните български държавници, показва наистина едно изключително държавническо мислене“, каза командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов пред кореспондента ни във Варна Даниела Стойнова.

В 17:00 часа във Варна официално беше  открит паметник на Васил Левски, издигнат по инициатива на Съюза на арменците в България. Той е изработен в Армения и е дарение в израз на благодарността на арменците в България за гостоприемството на българския народ, приел ги по време на геноцида преди век.

Скулптурната композиция, изобразяваща Апостола на свободата в почти цял ръст, в униформа на четник, пред него лъвска глава, а зад него скалист пейзаж, беше издигнат в градинката пред Регионалния исторически музей, като мястото е определено от общинската администрация.

Манифест към българския народ. В. Нов век, 22 септ. (5 окт.) 1908, № 1360. БГНЕС

113-ата годишнината от обявяването на Независимостта на България беше отбелязана  със специална церемония в Плевен. В рамките на празничния ден беше организирана и кампания за даряване на кръв.

Церемонията започна пред паметния знак, поставен на площад „Стефан Стамболов“ пред ДКТ „Иван Радоев“ по случай 100-годишнината от Независимостта на България. Негов автор е известният скулптор проф. Кирил Мескин.

Бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност. В празника с изпълнения участваха  Общинският хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева и Общинският духов оркестър с диригент Пламен Марков.

В София - пред Паметника на Независимостта на площад Княз Александър I, Националната гвардейска част проведе ритуал по полагане на венци по повод 113 години от обявяването на Независимостта на България; Снимка: БГНЕССнимка: БГНЕС

С експозиция на Държавния архив „Българската Независимост“ и Ден на отворените врати във всички културни институции се отбелязва празничният 22 септември в Ямбол.

Изложбата на Държавния архив е подредена на централната ямболска улица „Георги Раковски“ срещу Регионалната библиотека. 

В градския парк е подредена още една изложба - тази на фотографската общност в града, като средствата от продадените творби ще бъдат предоставени за построяването на паметник на Васил Левски в Ямбол.  Празничният 22 септември ще бъде Ден на отворени врати за Музея на бойната слава и за Регионалния исторически музей, както и в Археологическия резерват „Кабиле“ и  Художествената галерия „Жорж Папазов“.

Преди ритуала по издигане на националното знаме във Велико Търново; Снимка: Здравка Маслянкова

По повод днешния празник Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян отваря врати за безплатни съобщения, каза Ана Булгурова, екскурзовод в смолянския музей.

„Който все още не е успял, може да дойде и да види специално гостуващите ни две изложби. Едната е от Етъра, Габрово, „Мъжки времена“ се казва и е при нас до началото на октомври. Както и една изключително атрактивна изложба, която е от Художественото училище в Смолян. Изключително красиви и атрактивни плъстени изделия, както и от ковано желязо и медни съдове. Също така и една изложба на РИМ „Стою Шишков“, която се казва „Крепостите в Средните Родопи“. Също така цялата ни постоянна експозиция „Културно-историческото богатство на Средните Родопи от древността до наши дни“ може да бъде разгледана днес“, каза Ана Булгурова.

С поклонение пред бюста на Васил Левски на Ларгото в Кюстендил отбелязаха 113 години от обявяването на Независимостта на България. Областният управител инж. Александър Пандурски, кметът на Общината Петър Паунов, представители на администрацията и на политически и обществени организации, десетки граждани изразиха почит и признателност към тези, осъществили този изключителен държавен и политически акт. 

Снимка: Кирил Фалин

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.