Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Независимостта и свободата на родината зависят от нашите задружни усилия

| обновено на 22.09.21 в 14:57
Снимка: Фейсбук/Румен Радев

Велико Търново днес е център на тържествата за 113-ата годишнина от обявяването на независимостта на България. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в църквата „Свети 40 мъченици“, а след това е обявена и на хълма Царевец. В тържествата в старопрестолния град се включи президентът Румен Радев, вечерта се очаква и премиерът Стефан Янев. 

Радев поздрави всички българи по повод днешния празник.


С военен ритуал в крепостта Царевец беше издигнат българският трибагреник.

В словото си президентът Румен Радев заяви, че преди 113 години българският народ е имал самочувствието решително да скъса със зависимостите от миналото, да повярва в собствените си сили и способност сам да кове съдбата си. Тази вяра ни е нужна и днес, заяви държаният глава.

От нашата единна воля и задружни усилия зависи да опазваме независимостта и свободата на родината, каза в словото си държавният глава:

„Независимостта е постигната с политическа далновидност и дипломатическа мъдрост, с търпение и разум. Тя е градена на усилията на посветени държавници, но и на силата на уверен в себе си народ...За българите обявяването на Независимостта е морална победа, превърнала се бързо в мощен стимул за икономически подем и всеобщ възход. Но преди всичко решителното скъсване със зависимостите от миналото затвърждава самочувствието и вярата на нашия народ в неговите собствени сили, в способността му да кове сам съдбата си. Тази вяра ни е нужна и днес. 

На кръстопътя на нашия нов ден нека помним, че нашите предци завинаги избраха заедно да градят съдбата си и своето бъдеще на свободни и независими хора. Наш дълг е да пазим и почитаме този свят завет. От нашата единна воля и задружни усилия зависи да опазваме свободата и независимостта на Родината, за да останат онази основа, от която да черпят вяра и сили идните поколения“. 

Отново беше прочетен манифестът, чрез който княз Фердинанд Първи обявява на 22 септември 1908 година в Търново Независимостта: 

„С благословението на Всевишния провъзгласявам съединената на 6 септември 1885 година България за независимо Българско царство“.  

Великотърновци тачат този празник, защото старопрестолният град е активен участник в събитията преди 113 години: 

„Един от най-големите празници за нас, българите, които имаме вече независима държава“. 

„Би трябвало следваме предците ни, които са постигнали тази независимост и да се борим наистина да сме независими“. 

„Затова сме довели и децата си, да почувстват атмосферата, да видят церемониите и да се чувстват истински българи, да не забравят от къде са тръгнали“.  

Заради противоепидемичните мерки е отменена вечерната проверка –заря. Ще бъде излъчен спектакълът „Царевград Търнов – звук и светлина“. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втори пожар от РСМ наближава границата

Около 100 са жителите на двете села Сапарево и Кърпелево, които бяха евакуирани от домовете си. Част от тях са настанени в база на МОН в Сандански, а други са при близки хора.  Пожарът не стихва. Освен стотиците огнеборци и пожарни автомобили, има и тежка техника, с която се правят просеки, за да се ограничи огънят и да се защити пътят към другите..

публикувано на 30.07.24 в 21:41

Половината от обявените близо 850 места в детските градини в Пловдив са заети

Обявените от пловдивската общинска администрация близо 850 свободни места в детските градини и ясли в града са заети едва наполовина, сочат резултатите от провелото се днес поредно класиране. Причината е желанието на родителите децата им да бъдат приети в точно определени детски заведения, в които местата са по-малко от заявения интерес...

публикувано на 30.07.24 в 20:26
В Бейрут, архив.

Израелската армия съобщи, че е нанесла удар в Бейрут като отмъщение за атаката срещу Голанските възвишения

Мощен взрив отекна в южните квартали на ливанската столица Бейрут, предаде Ройтерс. Според източници на Ройтерс атаката е била извършена в южен квартал на Бейрут, където заседава ръководството на "Хизбула", а конкретната мишена е бил Мухсин Шукр - началник на оперативния щаб на шиитската групировка. Не е ясно дали е оцелял.  Според Франс прес..

публикувано на 30.07.24 в 20:10

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит тази година. Регистрирани са 20 нови случая на заболяването. Във връзка със световния ден за борба с хепатита Регионалната здравна инспекция в Монтана провежда информационна кампания. Пред сградата на РЗИ на централния площад "Жеравица" днес и утре се..

публикувано на 30.07.24 в 20:07
Заседание на Комисията по бюджет и финанси в НС -  30 юли 2024 г.

Бюджетната комисия одобри промените в капиталовата програма с проектите за общините

Бюджетната комисия на Народното събрание одобри на второ четене промените в капиталовата програма с проектите за общините. Министър Петкова: Над 6,2 млрд. лв. е достигнала инвестиционната програма за общините Бюджетната комисия в НС обсъжда изменението на капиталовата програма за общините Тя е част от Бюджет 2024, като промени в другите му..

публикувано на 30.07.24 в 19:48

17-годишен е привлечен като обвиняем за побой над 56-годишна жена в Перник

17-годишен младеж е привлечен като обвиняем за нанесения побой над 56-годишна жена в Перник.  Той е задържан за срок до 48 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои в Районен съд-Перник да бъде внесено искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража", съобщиха от Прокуратурата. Жената е била нападната на..

публикувано на 30.07.24 в 19:43

ИТН получи съгласие за подкрепа от депутатите от "Величие" около бившия ѝ председател Николай Марков

Партия "Има такъв народ" получи съгласие за подкрепа от депутатите от разпадналата се група на "Величие" около бившия ѝ председател Николай Марков, ако се стигне до съставяне на управленска програма и гласуване на правителство с третия мандат. Двете формации одобриха предложението на ИТН за ограничаване на правомощията на главния прокурор, неизпращането..

публикувано на 30.07.24 в 19:28