Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Недялков - третият българин в Кралския Концертгебау оркестър

Борис Недялков на сцената

Новините от Кралския Концертгебау оркестър обикновено научаваме от първо лице, защото концертмайстор там вече повече от 20 години е нашият блестящ цигулар Веско Ешкенази. Той пръв написа в социалните мрежи, когато в оркестъра влезе като първи тромпетист Мирослав Петков, а само преди няколко дни, на 15 септември, публикува снимка с надпис „От днес българските музиканти в Кралски Концертгебау оркестър - Амстердам са вече трима!“

Веско Ешкенази, Борис Недялков и Мирослав ПетковНовото попълнение в оркестъра, който през 2008 г. беше посочен в анкета сред десетки музикални критици като най-добрия в света, е 28-годишният виолончелист Борис Недялков. За това място той положи много усилия, но те се отплатиха. За начало, българинът премина през Академията на Концетгебау в периода 2015-2017 г.

След обучението си в София и Манхайм, той учи и в Амстердам, а после натрупа професионален опит в Манхаймската филхармония, създадена от друг българин - Боян Виденов; в Мюнхенския радиооркестър и напоследък в Дрезденската държавна капела.

Сериозен успех за един млад музикант е да достигне до Концертгебау. В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Борис Недялков, когото сме аплодирали още от дете по нашите сцени, сподели как се чувства след тази чудесна новина и как вижда бъдещето си като оркестрант в Амстердам.

Чуйте интервюто с виолончелиста и негово изпълнение в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна