Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ обещават евтин газ на Европа, ако други играчи манипулират цената

Снимка: БГНЕС

Трябва да сме готови да се противопоставим на "играчите", които манипулират цените на природния газ в Европа. Предупреждението дойде от министъра на енергетиката на Съединените щати Дженифър Гренхолм.

При посещение във Варшава Гренхолм увери, че Вашингтон ще следи внимателно кой трупа или кой не произвежда адекватни количества газ, и ще помогне на европейските си съюзници да получат достатъчно от синьото гориво за зимата на поносими цени.

Изявлението на американския министър дойде след като повече от 40 депутати от Европейския парламент обвиниха "Газпром" за тройното поскъпване на газа от началото на годината. Според тях руската компания намалява транзита през Украйна, за да принуди властите в Германия да дадат по-скоро разрешение за експлоатация на завършения наскоро газопровод "Северен поток 2". От "Газпром" отхвърлиха тези твърдения.

Поскъпването на природния газ в ЕС е тема на започналата в Словения среща на министрите на енергетиката от ЕС. Еврокомисарят по енерегтиката Кадри Симсън заяви, че Брюксел следи отблизо ситуацията и подчерта нуждата от инвестиции във възобновяема енергия, за да намали Европа зависимостта си от изкопаемите горива.

Австрийският енергиен министър Леонор Гевеслер посочи като причина за проблема силната зависимост на общността от руския газ.

Според литовския министър Дайниус Крейвюс моментът е критичен, тъй като от началото на годината синьото гориво е поскъпнало с 250 процента:

„Необходими са международни усилия, за да защитим гражданите си от енергийна бедност, но в същото време да постигнем целите си за намаляване на вредните емисии“.

У нас природният газ поскъпва с близо 20,5 процента през този месец, а от октомври Булгаргаз иска увеличение от още близо 16 на сто.

„Поскъпването на природния газ, в съчетание с електроенергийното торнадо, ще удари много лошо икономиката“, заяви председателят на федерацията на индустриалните консуматори Константин Стаменов.

Затова и бизнесът поиска от правителството краткосрочна мярка за енергийно подпомагане през зимните месеци заради драстичното поскъпване на тока.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна