Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсата на жилища оставя афганистански бежанци във Великобритания на хотел

Афганистан бежанци
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Част от около 7-те хиляди бежанци от Афганистан във Великобритания, които са настанени временно в хотели, вероятно ще останат поне до Нова година в тях. Причината е, че властите изпитват затруднения да им намерят постоянни жилища. 

Матю Райкрофт, който е главен секретар на Министерството на вътрешните работи, информира депутатите в парламента, че се надява да бъде постигнат напредък с преместването на афганистанците в по-постоянни места за пребиваване до два месеца, но е ясно, че за някои от тях ще бъде нужно повече време. 

Около 7 хиляди афганистански бежанци са в хотели в допълнение към 8-те пристигнали и търсещи убежище преди да се стигне до внезапната евакуация от Кабул през август. Има около 70 деца без родители, 16 от които са под 16 години. 

От парламентарната комисия за вътрешни работи изразиха съмнение, че хотелите са най-доброто място за децата, които пристигат сами на Острова. Райкрофт обаче информира, че има твърде слабо предлагане за постоянно настаняване от общините из цялата страна. Депутатите научиха още, че за обработване на молба за убежище средно отива повече от година и списъкът на чакащите става все по-дълъг с постоянно подаваните нови заявления. 

От Министерството на вътрешните работи се надяват да увеличат с хиляда души персонала, който се занимава с молбите, до края на финансовата година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна