Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ разрешиха трета доза "Пфайзер" за хора над 65 години

Снимка: БГНЕС

Американската администрация по храните и лекарствата даде разрешение за прилагането на бустерна доза от ваксината на "Пфайзер" за гражданите на възраст над 65 години и някои от хората в рискови групи.

През август президентът Джо Байдън обяви, че администрацията иска да разреши използването на трета доза от хора над 16 години, но съветниците към агенцията гласуваха в края на миналата седмица тя да бъде поставяна само на възрастните, като отхвърлиха призивите за по-широкото ѝ приложение. Според експертите балансът между ползите и рисковете от употребата на препарата е по-различен при младите хора и особено при мъжете, които са по-предразположени към развитието на миокардит.

Въпросът за прилагането на бустерната доза на "Пфайзер" в момента се разглежда отделно и от съветниците на Центровете за контрол на заболяванията, които могат да отправят други специфични препоръки.

Центровете за контрол и превенция на болестите в Съединените щати отказват все ще  окончателно становище за поставянето на 3-та доза ваксина. Те не бързат с решението си, въпреки че Американската администрация по храните и лекарствата позволи прилагането ѝ при възрастните над 65 години и за по-млади хора със здравословни проблеми и при рискови професии.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна