Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На 28 октомври ще са ясни номинациите за председател на ВКС

| обновено на 23.09.21 в 17:55
Върховен касационен съд
Снимка: БГНЕС

На 28 октомври ще е ясно кои ще са номинациите за председател на Върховния касационен съд. Изборът на наследник на сегашния съдия номер едно Лозан Панов ще е на 14 януари 2022 година.

Това реши единодушно Пленумът на Висшия съдебен съвет, председателстван от служебния правосъден министър Янаки Стоилов:

„Да очакваме оттук нататък развитие на процедурата съгласно приетата хронограма и още по важно това да доведе до убедителен резултат при самия избор, който да бъде в интерес на всички, които разчитат на правосъдието, които да покажат капацитета на ВСС“.

Номинации ще могат да се правят в четирите четвъртъка на октомври - 7, 14, 21 и 28

По закон, право да номинират имат трима членове на Съдийската колегия, Пленумът на Върховния касационен съд и министърът на правосъдието. Настоящият - Янаки Стоилов, вече даде да се разбере, че макар и несамоцелно, би се възползвал от това си правомощие, ако се появи подкрепяна от магистратите, но не разпозната от имащите право на номинации, кандидатура. 

„Ако има кандидатура или кандидатури, които се ползват с широка професионална и обществена подкрепа, но те не са измежду тези, които би обсъждал ВСС, аз мога да се ангажирам, не се освобождавам съвсем от възможността да се повлияе положително на крайното решение“.

Правосъдният министър пожела на съдебните кадровици да направят убедителен избор в интерес на гражданите, а пред журналисти - на въпрос какъв трябва да е магистратът, който ще смени Лозан Панов, отговори:

"Човек, който има солидна професионална биография, който е в състояние да действа едновременно като представител на съдийската общност и заедно с това да отстоява независимостта на съда, да проявява характер, който не означава да се противопоставя на другите клонове на съдебната власт или на другите власти, но наистина да повиши доверието в съдебната система като цяло".

Мандатът на настоящия Съдия номер едно изтича на 10 февруари, което е по- малко от месец след определената дата за избор на наследник на Лозан Панов. На това специално внимание обърна правосъдният министър, припомняйки, че финалът на избора е указ на президента:

"Твърде кратко е времето между решението и крайният срок, в който трябва да започне дейността новият председател. Тоест, ако има някакви възражения по кандидатурата от страна на президента, твърде много се скъсява времето за това".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.