Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Соколов: Месианство се вижда и в проекта на Кирил Петков и Асен Василев

"Продължаваме промяната" могат да съберат на една маса ДБ и ИТН и да пожънат успех

Пленарната зала на Народното събрание през тази година е арена на ожесточени политически сблъсъци.
Снимка: БГНЕС

„В България няма консенсус по нито един важен въпрос – като пандемията на пример, виждаме колко е разединено обществото ни, но най- ясно стана, че консенсус няма по време на протестите от миналото лято. Там се видя, че хората постигнаха консенсус по една единствена теза – че Борисов е лош, което несъмнено е така“, каза в „Хоризонт до обед“ Емил Соколов, историк.

„Но това се оказа недостатъчно за обща платформа и когато партиите на протеста влязоха в парламента, се видя, че няма обща позитивна визия за това как трябва да изглежда промяната и каква да бъде България“, поясни още Соколов.

„Партиите са едно много разединено общество и затова им беше трудно да изградят нещо общо.

Има системен проблем, както казват от Демократична България, но голямото предизвикателство е какво следва, след като се съгласят да го разградят. Никой не иска да изслушва другия и така е и в обществото ни, и в парламента.

Това не се случи в рамките на два парламентарни избора, затова сега и ГЕРБ си повишава доверието. Хората се отчайват и такъв тип авторитаризъм в чист вид, каквото е управлението на Борисов, връща позициите си.

Подобна е между другото и партията на Слави Трифонов, а за съжаление подобно месианство се вижда и в проекта на Кирил Петков и Асен Василев.

Кирил Петков е против общи листи с ДБ и ИБГНИ

Това е така, защото всички тези партии и нови проекти се чувстават застрашени от Борисов и прилагат неговия модел. На същото залага между другото и Румен Радев. И това ще доведе до повече авторитаризъм", каза още Соколов.

"Но парламентарната демокрация и република не се е провалила - тя отразява перфектно състоянието на обществото ни. А то е разединено и такива са и политиците ни", заяви историкът.

"Да, Петков и Василев се справиха добре като служебни министри, но е важно сега накъде ще залитнат, дали ще покажат желание за диалог, как те ще подходят занапред.

Те могат да са партията, която да съберат на една маса ДБ и ИТН и да пожънат успех и да сформират правителство", посочи още Соколов.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна