Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Евелина Келбечева: Без Москва такъв метеж като Септемврийското въстание нямаше да се случи

Проф. Евелина Келбечева
Снимка: Валентина Иванова БНР Кърджали

Има ли връзка между две исторически събития - 23 септември 1923 година и 9 септември 1944 година – питаме проф. Евелина Келбечева, историк в Американския университет във Благоевград, гост в "Хоризонт до обед".
„Естествено, че има пряка връзка с тези две дати. Фактически на 23 септември този метеж е бил заповядан и донякъде спонсориран от Москва. И с идването на агентите у нас, т.нар. професионални революционери - Коларов, Димитров... Това е един акт на масов терор, който не е решение дори за БКП,  която още през 1918 година се е обявила за филиал на Коминтерна ... И тя вече не е самостоятелна национална политическа партия", разказа още проф. Келбечева.

Септемврийското въстание в този смисъл е приозводна на външни планове. Без Москва такъв метеж нямаше да се случи. Защото генералната линия, която идва от Моска, е дестабилизация на съществуващите правителства, терор, предизвикване на този метеж, който да покаже, че има фашизъм. Но в България никога не е имало фашизъм и националсоциализъм на власт, това са само пропагандни клишета, които не са истина...Защото през Второта светова война България продължава да поддържа активни дипломатически отношения със СССР,  той прави тук най-голяма си шпионска мрежа...", каза още проф. Келбечева.

"Когато ние сме окупирани от съветската армия през ВСВ, тогава започва втората фаза на съветизацията на България. Затова и филмът е наречен "Второто освобождение".

Проф. Келбечева е съавтор с режисьора Светослав Овчаров на документалния филм „Второто освобождение“, представен в кино "Люмиер" преди седмица.

"Датата е 5 септември, защото тогава СССР обявява война на България, когато България е във война с Германия. В нотата пише, че се обявява война на управляващата фашистка клика, но никъде не пише, че държавата е фашистка", каза още историкът пред БНР.

По думите и в учебниците по история е било забранено последните две - три години, че ние сме били окупирани от СССР, това е изкривяване и фалшифициране на историята, смята още проф. Келбечева.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна