Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вечер на музиката и поезията в програма „Христо Ботев“

В памет на Марин Бодаков

| обновено на 01.10.21 в 15:57
Снимка: Яна Лозева

Днес се отбелязва Световният ден на музиката и Националния ден на поезията. По този повод програма „Христо Ботев“ организира и специална литературна вечер в литературен клуб „Перото“ в Националния дворец на културата от 18.30 часа. Събитието е посветено и на неотдавна напусналия ни поет, критик, преподавател и обичан приятел на предаването „Артефир“ – доц. Марин Бодаков. 

В програмата е предвидено негови приятели, колеги писатели да четат по едно свое и по едно негово стихотворение, за да заявят, че дори смъртта е безсилна пред паметта. Събитието включва и богата музикална програма – ще прозвучи арфата на Деница Димитрова и цигулката на Иван Пенчев. 

Водещи на събитието са журналистката Валерия Христова и художественият критик – Митко Новков, който е и директор на Програма "Христо Ботев" на Българското национално радио. Вечерта на музиката и поезията е традиционно събитие за програма "Христо Ботев", в което Марин Бодаков неведнъж е участвал и затова тази година събитието ще бъде посветено на него:

Разпервам рани – и политам 
през планини, мостове и тунели, и облаци, 
през жмичка между черкви 
към плащаницата 
от пръст и нищо.

Това пише Марин Бодаков в стихосбирката си "Наивно изкуство".

Повече чуйте в звуковия файл в разговора на Ангелина Грозева с Митко Новков, директор на програма "Христо Ботев".

Негови приятели, съратници, близки по дух ще четат едно свое и едно негово стихотворение, за да заявят, че дори смъртта е безсилна пред паметта; особено когато тази памет съхранява само чисти и светли спомени за чист и светъл човек. 

В музикалната програма на вечерта са включени творби на Дебюси-Хайфец („Красива вечер“), Дебюси („Лунна светлина“), Масне („Медитация“ и „Молитва“), Арво Пярт („Огледало в огледалото“), изпълнени от Деница Димитрова (арфа) и Иван Пенчев (цигулка) от забележителния „Кварто Кварет“ (Quarto Quartet). 

Стихове ще четат Александър Шурбанов, Силвия Чолева, Илко Димитров, Георги Господинов, Аксиния Михайлова, Румен Леонидов, Боряна Кацарска, Бойко Ламбовски, Кристин Димитрова, Иван Ланджев, Иван Христов, Белослава Димитрова, Стефан Иванов, Людмила Миндова, Емануил А. Видински, Петър Чухов, Валери Валериев, Александър Байтошев. Водещи на вечерта са Валерия Христова и Митко Новков.

Вечерта на музиката и поезията е традиционно за програма „Христо Ботев“ събитие, в което е участвал и Марин Бодаков неведнъж. Тазгодишната проява, посветена на паметта му, е само мъничко признание за един голям, много голям приятел на програмата. Приятел, когото няма да забравим никога.

Снимки – Яна Лозева, Василка Балева, личен архивНовините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.