Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 20 000 души на шествие за климатична справедливост в Берлин

На митинга пред Бундестага говори Грета Тунберг,
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 20 000 души участват в Берлин в шествие за климатична справедливост. 

На митинга пред Бундестага говори Грета Тунберг, инициаторът на движението Fridays for Future. Събитието се провежда в навечерието на парламентарните избори в Германия в неделя, когато се очаква партията на Зелените да влезе в следващото правителство.  

„Не лобираме за Зелените”, заяви Грета Тунберг преди началото на протестния митинг пред Бундестага. Но допълни, че нито една партия или политик в страната не се отнася към климатичната криза като към катастрофа. Отказът на Германия от въгледобив през 2038 година е закъснял, смята шведската активистка. И призова за граждански протест. 

"По-ясно е от всякога, че никой партия не прави достатъчно. Трябва да гласуваме, но и да продължим да демонстрираме", каза Грета Тунберг пред множество, събрало се край Райхстага.

Събитието е част от обявения от движението Fridays for Future международен ден за опазване на климата. Общо 1400 „климатични стачки” се провеждат в 80 държави с призив към политиците да водят по-амбициозна политика срещу климатичните промени. В Германия демонстрации има освен в Берлин в Хамбург, Мюнхен, Щутгарт и стотици други градове. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна