Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Код жълто или какво ни казва видът на болно канарче

Снимка: Pixabay

Дори само видът на болна птичка активира имунната система на здравите ѝ съседи по кафез – са изводите от изследване, направено с необичаен лабораторен обект, какъвто са канарчетата.

„Интригуващо е, че визуален стимул може да активира имунната функция, казва Ашли Лов, ръководител на проекта и доктор по екология на заболяванията от Университета в Кънектикът, макар и за момента да не е ясно дали това активиране действително предпазва птиците.“

Знаем, че имунната система е онзи свръхбдителен механизъм, който през цялото време брани организма ни и мобилизира „войските си“ всеки път, когато се натъкне на патоген. Обикновено обаче, за да стане това, патогенът трябва да ни е атакувал.

„Има изследвания, които допускат, че предполагаема заплаха също събужда имунна реакция. Правени са експерименти, при които снимка на болен човек повишава отделянето на цитокини у здрави пациенти. Но досега не е изследвано дали близостта с болен може да провокира имунната система да реагира, отбелязва Лов.

Ако животните в природата могат да се подготвят имунологично при първия сигнал, че могат евентуално да се заразят, вероятно ще са по-добре подготвени, когато болестта наистина е налице“, казва още тя.

За да проверят хипотезата, Ашли Лов и екипа ѝ заразили десетина канарчета с патоген, предизвикващ конюнктивит и водещ до омърлушване и летаргия. Девет други птички били поставени в кафези така, че да виждат болните си събратя, но достатъчно далече, за да не прихванат вируса. В продължение на месец изследователите вземали кръвни проби от здравите птички и следили за различни аспекти на имунната им активност и наблюдавали повишена имунологична реакция.

„Изключително интересен експеримент - коментира и Дана Хоули, друг участник в проучването, много животни избягват инфекции, практикувайки дистанциране от болните индивиди. Разбира се, при социалните видове това има своята цена. Но изследването хвърля нова светлина върху връзката на имунната с нервната система и способността да реагираме на потенциални заплахи.“

Повече за експеримента чуйте в „Науката не спи“ с Никола Кереков.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна