Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мартин Владимиров: Вероятно положението на домакинствата и бизнеса ще се влоши заради скъпия ток

Според него по-добра свързаност на енергийния пазар ще предотврати бъдещи кризи

Мартин Владимиров
Снимка: www.csd.bg

„Твърде вероятно е положението за бизнеса и домакинствата да се влоши още повече през зимата в резултат от поскъпването на природния газ и тока. Може да се очаква засилване на популистки призиви срещу „зеления преход“. Но в дългосрочен план правилният отговор на кризата е не връщане към въглищните централи, а повече усилия за усвояване на местните възобновяеми ресурси“. Това каза пред БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

По думите му през тази година водещият фактор, който движи цените на тока, е цената на природния газ.

„Ролята на природния газ на европейските енергийни пазари нарасна значително. Голяма причина за това е, че въглищните централи на Стария континент стават все по-неконкурентно способни при по-високите цени на емисиите. Много от тези централи преминават на природен газ, който през последните години беше на рекордно ниски нива. Разбираме, че диверсификацията е изключително важна и трябва да направим максимума, за да помогнем на колкото се може по-различни алтернативни доставчици да имат достъп до пазара в Европа“.

В предаването „Събота 150“ Владимиров посочи, че е трудно да се докаже целенасочена намеса на „Газпром“ в случая:

„Трябваше да се вгледаме внимателно много по-рано в поведението на Русия. Действията ѝ могат да се обяснят като едно намигване към Европа в дългосрочен план, че преминаването към природен газ като временно гориво за енергийния преход ще означава, че с Русия трябва да се съобразяваме всички. Надявам се, че кризата, която избухна, ще подтикне Европа да се замисли дали не трябва да промени своя енергиен курс“.

България и страните от Югоизточна Европа са добре защитени от трансформация на енергийния сектор, защото в региона има ядрени централи, водноелектрически централи с голяма мощност, соларни централи, вятърни централи. Имаме добре функциониращ регионален пазар, който е добре свързан, добави Владимиров.

„Ние се справяме по-добре от другите страни в Европа... Насърчаването на местни мощности за производство на електроенергия ще направи България в дългосрочен план много по-конкурентен производител на енергия“.

Той подчерта, че Европа няма краткосрочно решение на проблема.

„Очаквам, че производството на електроенергия от възобновяеми източници ще нарасне през следващите месеци. Надеждата е Европа да вземе координирани мерки за ограничаване на енергийното потребление на големите консуматори на природен газ и електроенергия… Трябва да се работи и за по-добрата свързаност – начинът да се предотвратят кризи е енергийният пазар да стане много по-добре свързан“.

Интервюто с Мартин Владимиров можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени

Подкасти от БНР