Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Съюзът на хлебарите: Да се намали ДДС на всички стоки и услуги на 9 %

Снимка: БГНЕС

Националният браншови съюз на хлебарите настоява за намаляване на ДДС на всички стоки и услуги на 9 %. Това, според производителите на хляб,  е единствената работеща мярка срещу инфлацията и скока в цените на основните стоки.

Цената на хляба се вдига, признава председателят на браншовия съюз Марияна Кукушева, но подчертава - хлябът е пазарна стока и цената му се формира от много компоненти:

"Цена на суровината, на труда, на електрическата енергия, на газа, транспорта и върху всичко това имаме обща стойност на ДДС към държавата."

Цената на всичко скача, затова и хлебарите смятат, че намаляването на ДДС е логична антиинфлационна мярка.

"Мярка за борба с корупцията, мярка срещу сивия сектор, мярка за по-висока събираемост на всички данъци в държавният бюджет".

За разлика от предишни години сега бранша не иска диференциране на ставката само за хляба:

"Времето на въвеждане на диференцирана ДДС ставка изтече, защото този тип мерки бяха използвани политически и изправяха браншовете един срещу друг".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.