Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ се регистрира в ЦИК за президентските и парламентарните избори

| обновено на 26.09.21 в 10:48
Коалиция ГЕРБ-СДС внесе в ЦИК документи за регистрация в двата предстоящи избора – за президент и вицепрезидент и за Народно събрание.
Снимка: БГНЕС

Хаосът в нашата политическа система се дължи на разбъркването, което направи Радев и на това, че не беше център за обединение и на институции, и на партии, за да носи отговорност за гражданите. Това заяви Десислава Атанасова, след като коалицията ГЕРБ-СДС се регистрира в ЦИК за президентските и парламентарните избори.

Внесохме всички необходими документи, както и всички необходими подписи, събрали сме 27 000 подписа, посочи Атанасова, която беше председател на парламентарната група на коалицията в  46-я парламент.

ГЕРБ ще се стреми да е първа политическа сила след 14 ноември, посочи още тя.

Десислава Атаносова отказа да отказа да посочи имена за кандидатпрезидентска двойка на ГЕРБ с мотива, че днес приключват номинациите и за двата вида избори:

„Днес приключват номинациите за всички наши структури и за двата вида избори. Когато ги обобщим, обществото ще разбере и нашата кандидатпрезидентска двойка, и нашите листи за народни представители.

Имената не са единственото важно нещо, трябва да говорим за изборния процес и защо се стигна дотук. Как политическите партии, спечелили доверието на хората, не могат да носят отговорност и българите отново са принудени да отидат на избори неясно за какво“, добави Атанасова.

Тя заяви, още че важните въпроси, които трябва обществото ни да задава днес, са свързани със самия изборен процес, не толкова с кандидатите:

„Вчера стана ясно, че прогнозният резултат за това колко секции ще се разкрият в чужбина, рязко намалява и в страни от ЕС драстично по-малко секции ще бъдат разкрити. Аз не чувам онези, които ръкопляскаха на среднощното приемане на Изборния кодекс, сега да са реагирали, тези, които защитаваха именно правата на българите в чужбина. Или дали ще се броят разписките, това е от съществено значение за сигурността на вота“.

По думите ѝ въпреки заявките за един прозрачен процес, за който пряко е ангажиран служебният министър на вътрешните работи, до този момент не се знае какво ще стане с договора с фирмата, която ще достави машини, как софтуерът ще бъде проверяван:

"Ние не знаем какво ще стане с договора с фирмата, която ще достави машините, как софтуерът ще бъде проверяван, какви са тези граждански договори и така нататък. "


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна