Eмисия новини
от 21.00 часа

Британското правителство опитва да облекчи кризата с горивата

Снимка: БГНЕС

Британското правителство ще прекрати дейстието на закона за конкуренцията, за да позволи на петролните компании да се фокусират върху доставките за бензиностанциите след настъпилото паническо зареждане с горива. 

Както поясни министърът на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Куази Куартенг, този ход ще улесни компаниите да споделят информация и да дават приоритет на най-нуждаещите се части от страната. Министрите освен това обмислят намеса на армията за решаване на продоволствената криза. Всичко това все очаква да бъде осбъдено на извънредна среща на кабинета днес. 

Асоциацията на петролните търговци на дребно предупреди, че около две трети от нейните членове нямат гориво, а останалата част са само с ограничени запаси или пред изчерпване на запасите. 

Куази Куартенг уточни, че в рафинериите има много гориво, но проблемът е в снабдителната верига. 

Недостигът на шофьори предизвика проблеми в редица сектори на икономиката през последните месеци, от супермаркетите до веригите за бързо хранене. В събота правителството обяви, че ще позволи издаване на временни визи до Коледа за 5000 шофьори от чужбина на цистерни и на камиони за доставка на храни и на 5500 работници в птицефермите, за да се ограничат отрицателните последици през празничния новогодишен период. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.