Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Леви: Сведението за Кристо от агент Елена не е донос

Снимка: БГНЕС

„Може би първата цел на модерното изкуство на Кристо е именно да провокира и да създава дебат за мястото на изкуството“, каза в „Хоризонт до обед“ Александър Леви, френски журналист за световния творец авангардист от български произход Христо Явашев - Кристо.

„Но доколко днес един европейски българин може да се оприличи и да каже – Да, Кристо идва от моята държавата, от моята страна? Това съвсем нормално вълнува българите, това е нормално за една малка страна, която се притеснява какво мислят за нея другите, това е една малко прекомерна чувствителност, според мен“, каза още Леви.

По думите му Кристо заминава от България, защото тя не му дава възможност да се развива като творец в страна, която е още под сталинистки модел.

Държавна сигурност се е интересувала не само от Кристо, но и от всички, заминали зад граница знаменити българи. Т.нар. "агент Елена", за нея има един документ, който се върти в медиите, този документ не е срещу Кристо, той е уникален документ и е автентичен. Ние го четем благодарение на един български изкуствовед – Красимир Илиев, който го публикува през 2016 на една изложба в СГГ – „Форми на съпротива“.

В това сведение Илиев вижда съпротива на един сътрудник на ДС, който пише сведение, което оневинява т.нар. "цел на ДС". Това не е донос срещу Кристо, а е сведение – и то в негова полза.

Това е разказ на агент Елена за срещата им с Кристо през 1984 г. в жилището му в Сохо, Ню Йорк. Тя пише много внимателно това сведение и с благоговение пред вече известния творец. Тя описва субективното си усещане за един невероятен творец, това описва тя за Кристо…“, поясни Леви.

"Така че, ДС продължава да следи с любопитство развитието на големия творец, но няма разработка Христо, и това е благодарение на този "Ангел-пазител", който аз бих нарекла агент Елена", разказа още журналистът.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна