Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение заяви готовност да помогне за освобождаването на заседналия кораб

Vera SU
Снимка: Мая Щърбанова, БНР

От Сдружение „Черноморски изгрев“ са заявили готовността си да участват в акцията по претоварването и освобождаването на заседналия край брега на местността „Яйлата“ кораб. Своята декларация от морското сдружение, което обединява значителна част от риболовните кораби по Северното Черноморие, са изпратили до служебния министър-председател Стефан Янев, до  министрите на транспорта, околната среда и водите и земеделието, както и до директора на ИА „Морска администрация“. В нея те посочват, че разполагат с 53 кораба и подготвен екипаж, който познава района.

От Сдружение „Черноморски изгрев“ са силно притеснени от липсата на реакция от страна на българската държава и загубата на дни с добра метеорологична обстановка, която е била подходяща за претоварването и изтеглянето на товарния кораб.

По думите на адвоката на сдружението Димитър Димитров ресурсът, с който те разполагат, може да бъде изключително полезен в създалата се критична ситуация:

"Разлив край Камен бряг е абсолютно възможен. Имаме съмнения, че държавните институции правят каквото могат, но ни се струва, че може да се направи повече. Считаме, че някои от нашите кораби могат да застанат, при добри метеорологични условия, до товарния кораб, и да поемат част от товара".

Целта, по думите на Димитров, е да не се допусне разлив, тъй като щетите ще са много отвъд риболова.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна