Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олаф Шолц обещава Германия да запази добрите си отношения със САЩ

Олаф Шолц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кандидатът за следващ германски канцлер Олаф Шолц увери репортерите, че едно правителство на Социалдемократическата партия на Германия (СПД) ще поддържа добри отношения със САЩ, като подчерта, че "трансатлантическото партньорство е от съществено значение за нас в Германия и за правителство, което ще се ръководи от мен".

Шолц също така заяви, че е "важно да работим заедно, дори ако имаме конфликти по един или друг въпрос", визирайки вероятно неотдавнашните сътресения в американско-европейските отношения, причинени от т.нар. "френска афера" с подводници, в която Германия подкрепи своя съсед.

По-рано в понеделник лидерът на СДП предложи сформиране на управляваща коалиция със Зелените и със Свободната демократична партия за формиране на правителство.

Според Олаф Шолц проведените в неделя избори са укрепили позициите на гореспоменатите три партии и че обществеността е дала "ясен мандат" на СДП, за да формира следващото правителство. Освен това той отбеляза, че СДП иска спокойно да осъществи това, което е обещала на хората, като добави, че сега е моментът за "прагматизъм и лидерство".

Относно резултатите на десницата в лицето на партиите ХДС и ХСС, Шолц каза, че загубата на значителен брой гласове означава, че те не трябва повече да бъдат в правителството, а по-скоро да отидат в опозиция, което увеличава допълнително съмненията за потенциална нова голяма управляваща коалиция на СДП с тях.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени