Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самостоятелна изложба на RASSIM® в галерия "Васка Емануилова"

NO MORE GREAT ART by RASSIM® се открива на 28 септември и представя развитието на концепцията за изкуство на художника, като показва произведения от различни серии и периоди на творчеството му от колекцията на Софийска градска художествена галерия. Куратор e Владия Михайлова.

Творбите на RASSIM® влизат в диалог с постоянната експозиция скулптури на Васка Емануилова в галерията и създават невидими пространствени и исторически връзки по отношение на интереса към човешкото тяло, в търсенето на естествения материал и класическото изкуство.

Дрога, 1995. Видеоарт

Красимир Кръстев работи под името RASSIM® и е съосновател на легендарната артистична група XXL. В 90-те експериментира с пърформанси и често използва тялото си като основен инструмент, но и материал в изкуството. В по-новите си творби RASSIM® се завръща към платното и рисува с нестандартни, често биологични материали.

Повече за изложбата NO MORE GREAT ART by RASSIM® можете да откриете тук.

Изложбата се реализира със съдействието на Галерия ONE. В рамките на изложбата ще бъде представен каталогът “Exbodytion” на RASSIM®, издаден от Галерия ONE.
Експозицията може да бъде видяна до 31 октомври в галерия "Васка Емануилова", София.
Снимки – галерия "Васка Емануилова"

Чуйте повече от звуковия файл.

Красимир Кръстев –  RASSIM® (р. 1972 г.) е една от най-важните фигури, осъществили радикална промяна в понятието за изкуство на българската художествена сцена през 90-те години на миналия век. Най-известната серия на RASSIM® е „Корекции”, 1996-98 в която художникът работи със собственото си тяло и пресъздава актуални социални модели – на типичния мачо красавец от рекламите, на мускулестия културист, на наркомана – видеото Дрога, 1995 г., на „другия”, Корекции 2, 2002 година. Тази концепция го превръща в емблема не само на българската, но и на международната сцена. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени