Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За 11 години държавата си е върнала по-малко от половината студентски кредити

| обновено на 28.09.21 в 12:29
Снимка: Ани Петрова


За 11 години държавата си е върнала по-малко от половината пари от гарантираните студентски кредити. Въпреки гарантираните за тази година 40 милиона лева, високите лихви отблъскват студентите.

Александър Узунов от студентското представителство каза пред БНР, че въпреки гаранцията процесът на отказ от банките за кредит е малък, но и кандидати няма много заради високите лихви - седем процента. Узунов казва, че ако лихвата е три процента може кредитите да станат по привлекателни.

"Седем процента по-скоро говорим за един потребителски кредит, а не за студентски кредит. Лихвата е изключително висока и трябва да бъде редуцирана около 3 процента, максимален вариант. За да се постигне това е нужно държавата да действа по-активно, а банките да бъдат по-гъвкави".

Според експерта от сайта "Моите пари" Иван Стойков малко вероятно е лихвите да бъдат намалени.

"Икономическата обстановка в нашата държава е такава, че тези студенти след време може да не си намерят работа или пък достатъчно добре платена работа. Знаем какво е нивото на безработица в нашата страна, знаем какви са доходите".

За 11 години държавата е погасила дълговете на 1 274 студенти. Сумата е в размер на над 5,6  млн. лева.

За този период обаче успява да си върне по-малко от половината - около 2,1 млн. лева.

За 2021 година държавата е гарантирала 40 милиона лева за студентски заеми пред осем от 18-те банки.

Иван Стойков припомни, че извън студентските кредити, покрити от държавата, има и такива, които може да се договарят с банките. Те са близки до стандартното потребителско кредитиране. По –гъвкави са – може да се ползват за финансиране на други студентски дейности, освен за такси. Но действат правилата на банките за гаранции. - като поръчителствата.

Според експерта статистика за този тип кредити може и да няма,  дори и в БНБ, защото тя отчита общо кредитите като потребителски, но не и с каква цел са отпуснати.

Още по темата в звуковите файлове.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.