Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КС: Недопустимо е парламентът да ограничава с решение правомощия на другите власти

| обновено на 28.09.21 в 18:07
Снимка: www.prb.bg

Конституционният съд обяви, че е недопустимо с решение на Народното събрание да се ограничават  правомощията на останалите власти. Това постановиха магистратите по повод мораториума, който 45-ото Народно събрание наложи върху работата на третото правителство на Бойко Борисов, докато то беше в оставка.

Съдът беше сезиран от депутати от ГЕРБ.

Решението за мораториума е от  22 април и с него на правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ беше забранено отдаването на концесии, теглене на дълг, продажбата на държавни и общински болници и назначенията в държавната администрация, регулаторните органи и предприятията с над 50% държавно участие.  Мораториумът обаче спря временно и назначенията в съдебната система.

Още при обсъждането му юристи предупредиха, че отделните власти имат право да налагат забрани само в рамките на своите компетенции.

В тълкувателното си решение от днес конституционните съдии, казват, че правителството в парламентарната държава е отговорно пред Народното събрание, но това не означава, че то е със статут на подчиненост. Посочват и че изпълнителната власт е също толкова независима и самостоятелна, колкото и законодателната в рамките на нейните компетенции, поради което депутатите не могат със свое решение да прегражда пълноценното осъществяване на оперативни управленски функции от страна на Министерския съвет. Напомнят и че има механизъм - парламентарен контрол, при който не се премахва самостоятелността или ограничават правомощията на  изпълнителната власт.

Атакувайки мораториума, от ГЕРБ поискаха той да бъде обявен за протиконституционен, но Конституционният съд не намира за необходимо да се произнася за съответствието  му с основния закон, защото действието му отпаднало с назначаването на първото служебно правителство на Стефан Янев на 12 май.

Тълкувателното решение обаче е, за да не се допуска за в бъдеще подобна незаконна намеса в действията на друга  власт.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна