Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен: Преговорите със Скопие и Тирана трябва да започнат до края на годината

Урсула фон дер Лайен и Зоран Заев в Скопие
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отново заяви в Скопие, че преговорите със Северна Македония и Албания за присъединяване към ЕС трябва да започнат до края на годината.

Тя подчерта че ЕК твърдо стои зад европейската интеграция на Северна Македония, а страната е постигнала "невероятни резултати". Фон дер Лайен добави, че сега ЕС трябва да направи необходимото.

За двустранния спор тя изрази надежда, че българското вето за западната ни съседка ще бъде преодоляно. 

"Работим много интензивно и водим усилени разговори и с двете страни. Опитваме се да преодолеем тази последна пречка с България. Има наистина много хубави идеи, които си заслужава да бъдат проучени в дълбочина, за да може да се изпълни нашата цел - начало на междуправителствените конференции със Северна Македония и Албания до края на годината", заяви Фон дер Лайен. 

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев отново заяви че езикът и идентичността на Северна Македония не могат да бъдат предмет на преговори, но изрази доволство, че България е изпратила сигнали за разбиране.

"Аз искрено вярвам, както е и надеждата на ЕК и съобщи председателката, че можем до края на декември да намерим решение, което ще се основава на европейските ценности, европейските правила, където и въпросите на идентичността са много важни и се почитат. При нас се грижим за всички европейски идентичности. Искаме да бъде полагана грижа и за нашата идентичност с македонския език", каза той.

Заев каза още, че Северна Македония ще ускори преговорите с България с искреното желание да бъдат направени повече стъпки за намирането на решение. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна