Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лауреати на „Грами“ пристигат на Седмия Пловдив джаз фест

Седмото издание на Пловдив джаз фест ще се проведе между 29 и 31 октомври 2021 г.

Световноизвестният джаз пианист Брад Мелдау, носител на „Грами“ за най-добър джаз инструментален албум („Finding Gabriel“, 2019), ще свири на Пловдив джаз фест на 31 октомври тази година. Музикантът е символ на най-доброто в съвременния джаз, дискографията му е 25 албума, а има и още 10 в сътрудничество. През лятото на 2021 година се появи най-новият му албум "Orpheus Chamber Orchestra".

Брад Мелдау

Мелдау е записвал е Майкъл Брекър, Уейн Шортър, Джон Скофийлд и Чарлз Лойд. Работил е с Джошуа Редман, Пат Матини, Чарли Хейдън, Лий Кониц, Кърт Розенуинкъл, Марк Търнър и др.

След петгодишни преговори с неговия агент Брад Мелдау излиза на сцената на Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив със своето джаз трио – басист Лари Гренадиър и барабанист Джеф Балард – не скри радостта си в „Артефир“ Мирослава Кацарова, основател и директор на фестивала.

От 29 до 31 октомври, на седмия Пловдив джаз фест ще гостуват и други световни артисти. 

Втората вечер можете да чуете Антонио Санчес, четирикратен носител на „Грами“ и неговата група. Заедно с виртуозния барабанист пристига и Тана Алекса, също номинирана с „Грами“ за най-добър вокален джаз албум.

Фестивалът се открива с амбициозния проект “Четири млади дами пеят джаз” и с гласовете на четири талантливи млади български певици, заложили на репертоар от ретро песни, аранжирани от маестро Васил Спасов. 

Чуйте разговора на Димитрина Кюркчиева в „Артефир“ с Мирослава Кацарова.


Снимки – Пловдив джаз фест

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна